Forholdet mellem Kina og USA har på det seneste vist bedring ikke mindst i relation til arbejdet på at nå til fælles enighed i handelsforhandlingerne.

En udmelding fra den amerikanske handelsdelegation i går ses atter som et lille skridt i den rigtige retning. Det fremgår her, at USA overvejer at forlænge visse undtagelser på ekstra told på kinesisk import på op mod 34 mia. USD i 12 måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette var blandt andet med til at holde hånden under markedet for sojabønner i løbet af sessionen. Hvede og majs kunne derimod ikke holde stand og endte således dagen med små minusser.

Møllehvede på MATIF holder stadig prisen i et relativt tæt bånd nær toppen af de seneste måneders bevægelse, og markedet afventer indtil videre, om næste retningsgivende bevægelse kommer på et brud på op- eller nedsiden af båndet.

Stigning i hvedeeksport

Den Europæiske Kommission offentliggjorde i går en stigning i eksporten af europæisk møllehvede fra sæsonstarten 1. juli frem til 27. oktober på 50 procent i forhold til sidste år (fra 5,71 millioner tons til 8,55 millioner tons), med Rumænien som største eksportør efterfulgt af Frankrig.

De væsentligste destinationer var Algeriet, Saudi Arabien samt Egypten. Ifølge ikke-angivne kilder har Rusland angiveligt tilplantet et rekordstort areal med hvede, foreløbigt estimeret til 16,3 millioner hektar i forhold til 15,9 millioner sidste år.

Fra USDA fik vi desuden høstdata som viste gode fremskridt i sojahøstningen. 62 procent er nu høstet mod 46 procent i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For majs er 41 procent af høsten i hus mod 30 procent i sidste uge. Den amerikanske eksport af majs ligger dog indtil videre 60 procent under niveauet fra sidste år, hvilket tangerer det til dato laveste tempo i eksporten siden 2012 - og dermed en af årsagerne til det seneste prispres.

Palmeolien formåede i gårsdagens handel atter at etablere en ny "high" og testede dermed højeste niveau siden juni sidste år. Det er en cocktail af flere positive faktorer, som fortsat holder markedet supporteret - herunder blandt andet forventningerne om en stærk eksport ud af Malaysia samtidig med at den samlede produktion estimeres lavere især på drop i den indonesiske produktion.

På blot 14 dage er palmeolien steget med knap 14 procent, hvilket teknisk har sendt prisen op i overkøbt territorium og samtidig været en supporterende faktor for oliefrø-komplekset.