Et pust udefra - erhvervsmand i bestyrelsen var titlen på et indlæg på svinekongressen, hvor krydsfeltet mellem at være forretningsmand og bondemand blev sat under lup.

Her var direktør for vinduesfabrikken Outline Vinduer, Jens Sørensen, indbudt til at fortælle om sine erfaringer med jobbet som direktør samt bestyrelsesarbejde i almindelighed og bestyrelsesarbejde i et større landbrug i særdeleshed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Sørensen kom langt omkring i sit indlæg, og det var tydeligt på spørgelysten efterfølgende, at hans indlæg havde sat nogle tanker i gang hos de mange tilhørere.

Klare svar og kemi

For det første fastslog Jens Sørensen, at han ikke er en politikertype som fødevareministeren, der havde holdt oplæg forud for Jens Sørensens foredrag.

- Jeg kan ikke give sådan nogle politikersvar, som jeg hørte fra Mogens Jensen. Jeg er mere kontant og direkte, sagde han og understregede, at det skal man kunne håndtere, hvis man byder sådan en som ham med i en gårdbestyrelse.

Jens Sørensen er medlem af gårdbestyrelsen i Klovborg I/S, og han mener, at en vigtig parameter i bestyrelsesarbejde er kemi, for uden god kemi mellem bestyrelsesmedlemmer og ejere, går det ikke. Og det gav han flere eksempler på, at der netop er i bestyrelsen for Klovborg I/S.

Et andet af hans budskaber er, at esterne bestyrelsesmedlemmer ikke altid behøver at være advokater og revisorer, som ellers fylder godt i bestyrelseslokalerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har ikke altid den praktiske erfaring med at drive virksomhed, som industrifolk har, sagde han.

Åbenhed og gennemsigtighed

Noget af det, som Jens Sørensen har bragt med fra vinduesfabrikken er at placere skærme med relevante nøgletal, så alle medarbejdere kan følge med hele tiden.

- På Outline Vinduer har vi skærme overalt, hvor relevante produktionsdata visualiseres løbende i de enkelte afdelinger, og hvor virksomhedens omsætningstal opdateres hvert ottende minut, fortalte Jens Sørensen.

Han lægger meget vægt på data, og han fortæller, at der findes masse af redskaber, som kan uddrage data og visualisere de væsentlige nøgletal, som man hele tiden har noget at styre efter.

Han lægger også vægt på at analysere data forud for større beslutninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal lade tallene hjælpe, en jeg mener også, at vi skal køre, når vi er 80 procent i mål - man skal ikke nørde videre for at komme 100 procent i mål, for så kommer man aldrig afsted, sagde han.

Ekstern kapital

Jens Sørensen kom også omkring finansiering af generationsskifte, og her havde han et meget klart budskab til tilhørerne.

- Jeg tror på fremmedkapital. Der er masser af risikovillige investorer, og der er masser af penge, men tro ikke, det er dumme penge. Det er kloge penge, som vil have medbestemmelse, sagde han vel vidende, at det udfordrer noget af den traditionelle bondekulturs holdning til at kunne og ville selv.

Det står også klart, at Jens Sørensen ikke er vild med bankerne som finansieringskilde.

- Lidt friskt kan jeg sige, at min hovedfjende er bankerne. Min erfaring er, at de rare bankfolk ikke er så rare, når det strammer til. Og tro ikke, at et godt forhold til en bankmand betyder noget som helst, for beslutningskompetencen ligger i bankdirektionen, sagde han og tilføjede en advarsel mod bankernes smarte produkter - ikke bare de finansielle produkter, vi har lært at tage os i agt over for, men også alt det, som bankerne givetvis finder på i fremtiden

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Koncentrer jer om det, I er sat i verden for, lød det krystalklare budskab fra Jens Sørensen.