Spænding til det sidste om Brexit-afstemning. Rapsfrøene formår ikke at finde støtte fra stigende soja- og palmeolie.

Boris Johnson lykkedes lørdag ikke med at få stemt den nye Brexitaftale igennem det britiske parlament. Faktisk blev afstemningen slet ikke gennemført som følge af, at en anden afstemning blokerede herfor.

Men Johnson har allerede varslet, at han vil forsøge at få en ny afstemning på plads allerede i dag, alternativt i morgen. Bliver aftalen nedstemt endnu en gang må Boris Johnson formentligt sende en skriftlig anmodning til EU om en udsættelse af udtrædelsesdatoen den 31. oktober.

At tyde ud fra valutamarkedet, hvor pundet har været styrket, indikerer det en god sandsynlighed for, at EU siger ja til en udskydelse, eller at regeringen finder et flertal for aftalen.

Hvede

National Australia Bank nedjusterede fredag forventningerne til den indenlandske hvedehøst til blot 15,5 millioner tons - over en halvering af produktionen sammenlignet med rekordsæsonen i 2016/17, hvor hvedeproduktionen toppede i knap 32 millioner tons.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De australske landmænd er desværre ved at være vant til de hårde vilkår, og har kurs mod tredje sæson i træk med faldende udbytter.

Produktionen denne sæson, har i lighed med de foregående sæsoner, været udfordret af lave mængder nedbør og høje temperaturer, mens frost i forårsmånederne forværrede situationen.

Produktionen har kurs mod det laveste niveau i mere end et årti, her hvor høsten i det små påbegyndes. Også Rabobank forventer en lavere produktion i år med 15,84 millioner tons, 8 procent lavere end sidste år og 32 procent under 5-års gennemsnittet.

Samtidig sætter Rabobank hvedeeksporten til blot 8 millioner tons, mens eksporten af canola sættes til under 1 million tons. De prispositive nyheder var dog ikke tilstrækkelig til at trække møllehveden i plus, der fredag lukkede uændret tynget af en stærkere euro, som i oktober måned er styrket 2,5 procent mod dollaren.

Det gav omvendt support til hveden i Chicago der lukkede over en procent højere på forbedret konkurrenceevne.

Oliemarkedet

I det vegetabilske oliemarked fortsatte rapsfrøene fredag de foregående dages nedtur, trods fortsat stramme fundamentaler, mens både soja- og palmeolien formår at holde prismæssigt stand. Palmeolien stiger på forventninger om højere efterspørgsel på biobrændstof efter Indonesien fra næste år har hævet deres blandingsmandater til 30 procent eller B30 fra nuværende B20.

Samtidig viser data, at de indiske importører fortsat viser gode takter, hvilket understøtter priserne, der nærmer sig gentest af modstanden i 2.300 MYR/ton.

Også i USA pågår der forhandlinger om de fremtidige vilkår for biobrændstof, og her har den amerikanske myndighed for miljøbeskyttelse, EPA, fremlagt en plan for nye blandingsmandater, som skal opveje dispensationer der tidligere er givet til små olieraffinaderier.

I sojamarkedet tangerede bønnerne fredag det højeste niveau i 16 måneder, forud for dagens høstdata, som ventes at være fremskredet med 10-15 procentpoint. Modsat halter den brasilianske tilsåning betydeligt efter sidste års rekordtempo, men på linje med 5-årsgennemsnittet.