Strategie Grains opjusterer forventningerne til den europæiske hvedeeksport, mens rapsfrøene presses af palemolie, canola og stærkere euro.

Møllehveden fandt i går fornyet støtte, men denne gang fra de anden side af Atlanten. Vinterhveden i Chicago udfordres i disse dage af ugunstigt vejr i Midtvesten, som kan få konsekvenser for de amerikanske vinterhvedearealer.

Det fik Chicago hveden til at springe et par procent i vejret. Den sene tilsåning af sojabønner i foråret og efterfølgende sene samt vanskelige høstforhold, skaber forsinkelser og efterlader mindre tid til efterårets sædskifte. Samtidig meldes der om stigende indenlandske russiske hvedepriser, fordi de russiske landmænd sidder tungere på varerne, blandt andet forårsaget af en styrket rubel, der giver en lavere afregning i lokalvaluta. Kombineret med efterveerne fra det positive udfald af den egyptiske tender onsdag og den Saudi Arabiske tender der ventes afsluttet henover weekenden, skabte det fornyet optimisme om den stærke europæiske eksport.

Europæisk hvedeeksport

Strategie Grains ser fortsat positivt på den europæiske hvedeeksport, som i går blev opjusteret for indeværende sæson til 27,3 mio. tons. På den sydlige halvkugle fortsætter det tøre vejr og såvel den australske som den argentinske produktion er udfordret, hvilket blandt andet betyder, at sidstnævnte forbliver fraværende på den globale hvedeeksportmarked. Buenos Aires Grain Exchange udtaler i deres ugentlige rapport, at Argentina kan begynde at se hvedearealer gå tabt som konsekvens af tørken, men hvedearealestimaterne blev foreløbig opretholdt uændret med 6,6 mio. hektar.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selvom der er en god global forsyningsbalance, er trenden i møllehveden stærk, understøttet af den gode konkurrenceevne. Møllehveden har kurs mod sin 6. uge i træk med prisstigninger, men det betyder også at den bevæger sig i det overkøbte terræn.

Kommer indeværende sæson til at ligne tidligere sæsoner med en god forsyningsbalance, vil den sæsonmæssige top indtræffe her henover efteråret, men situationen på den sydlige halvkugle kan få toppen til at indfinde sig senere, hvis udfordringerne fortsætter med faldende udbytter.

Raps/vegetabilsk olie

I det vegetabilske oliemarked har rapsfrøene imidlertid tabt pusten og har kurs mod 4. uge med prisfald. Rapsfrøene handlede på november-terminen i går kortvarigt under 380?, men fandt styrke frem mod luk og lukkede over støtteniveauet.

Relativt varmt og tørt vejr i canadiske Saskatchewan får de canadiske landmænd tilbage i marken med mejetærskeren, og fornyet høstpres sender priserne på den canadiske vårrapsvariant, canola, lavere, der samtidig bliver billigere at importere med en styrket euro.

Verdens største importør af palmeolie, Indien, flytter deres import fra malaysiske til indonesiske varer som følge af en diplomatisk strid om den skrøbelige situation i Kashmir-regionen.

Blandt andet forlyder det at indiske indkøbere forespørger på at annullere kommende malaysiske laster for i stedet at skifte til indonesiske forsyninger. Men også laster til levering i 1. og 2. kvartal 2020 rygtes at blive skiftet ud med indonesiske varer for at imødegå at den indiske regering eventuelt pålægger palmeolie importeret fra Malaysia importafgifter.