Generationsskiftet lå færdigt og klar til underskrift i skuffen hos planteavler Hans Bay-Smidt på Djursland. Nu ejer han en fjerdedel af bedriften, mens hver af de tre børn gør det samme. Overdragelsen kom på plads efter et seminar om generationsskifte hos LMO.

I godt et år har Hans Bay-Smidt, der er tredje generation på gården Attrupgaard ved Balle på Djursland, haft et fikst og færdigt generationsskifte liggende klar i skuffen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste, der manglede for at gøre de mange dokumenter gyldige, var de sidste underskrifter. De underskrifter har han netop sat sammen med sine tre børn, der nu retmæssigt ejer en lige stor del af den gamle slægtsgård, der første gang kom i familiens varetægt i 1933, skriver LMO.

En fjerdedel til hver af de tre børn og en fjerdedel til Hans Bay-Smidt og konen.

- Det har været rart at have en færdig plan til at ligge klar, som bare skulle tages frem og underskrives. Generationsskiftet er altid en af de ting, vi landmænd kan tænke meget over, så det har givet ro i maven at have det afklaret, siger Hans Bay-Smidt, der driver 250 hektar med planteavl på Djursland.

Regeringen offentliggjorde sit udspil til en finanslov for 2020 i starten af oktober. I den kan man læse, at Regeringen vil tilbagerulle den tidligere regerings beslutning om at sænke beskatningen i forbindelse med generationsskifter i virksomheder. I 2016 lempede den tidligere regering den såkaldte bo- og gaveafgift fra 15 procent, så den gradvist skulle falde til fem procent gældende fra og med 2020. Det vil den socialdemokratiske regering rulle tilbage til 15 procent.

Gaveafgift

Egentlig var det slet ikke meningen, at generationsskiftet skulle føres ud i livet nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Bay-Smidt ville nemlig have ventet med at lade gården skifte hænder til den foregående blå regering havde fjernet den omdiskuterede bo- og gaveafgift.

Men da valgresultatet kom i rød bloks favør, skyndte han og familien at få sat de sidste underskrifter.

- Vi havde jo håbet, at vi kunne trække tiden lidt og helt undgå at skulle betale gaveafgift. Men efter valgresultatet blev vi hurtigt enige om, at det skulle være nu. Og nu er det så også en god fornemmelse, vi sidder med, nu er den del klappet af, og vi kan nu fortsætte med at fokusere på at drive et godt landbrug, siger Hans Bay-Smidt, der foruden gården ved Balle også har gården Kristianslund ved Trustrup.

Hans Bay-Smidts første reelle tanker og planer om overdragelsen af slægtsgården kom på bordet, da han tilbage i 2017 deltog på LMO's seminar om generationsskifte. Her var han sammen med en række ligesindede, alle erfarne landmænd, der stod over for et generationsskifte eller en overdragelse af gården derhjemme, hvor de udvekslede tanker og hørte på en lang række oplæg med flere af LMO's eksperter inden for generationsskifte.

- Der er ingen tvivl om, at det at deltage på seminaret satte en masse tanker i gang om forløbet, og hvad det skulle ende ud med. Vi fik input fra eksperterne og indblik i, hvordan kolleger i branchen greb tingene an. Vi har kastet rigtig mange bolde op i luften og har nu grebet dem, der gav mening, siger han og uddyber, at seminaret hjalp dem på rette vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et generationsskifte er en kompleks øvelse, både følelsesmæssigt, juridisk og økonomisk ? men vi fik lagt en retning fra starten, og det var en stor hjælp. Der er ingen tvivl om, at vi ikke ville sidde her med en gennemført overdragelse i dag, hvis ikke vi havde været afsted der, siger han.

20 år før tid

Et af de emner, der fyldte meget hos familien, var at ingen af de tre børn har noget at gøre med landbrug i dag. Den yngste, sønnen Anders, har dog altid hjulpet til på gården, og selvom han i dag bestrider et job i det øvrige erhvervsliv, er det ikke utænkeligt, at han vil overtage driften af gården, når Hans Bay-Smidt trækker sig tilbage.

- Men både min far og farfar blev ved, til de var langt over 80, så jeg satser da på at have en 20 år i mig endnu, men det er stadig rart at have det overstået, slutter han.

Og netop hvem og hvordan gården skal føres videre, er en af de ting, man undervejs i et generationsskifte får sporet sig nøje ind på i processen, fortæller Susanne Møberg, chefrådgiver hos LMO, der har ført generationsskiftet igennem for Hans Bay-Smidt og familien.

Susanne Møberg er en af landets mest erfarne rådgivere inden for generationsskifter og har de seneste fem år været med til at planlægge mere end 60 generationsskifter i landbruget. Netop nu er hun involveret i ejerskifte af godt 20 virksomheder og selskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget forskelligt, hvordan man som landmand takler den følelsesmæssige proces, der ligger i et generationsskifte. Det er jo et livsværk, der skal gives videre, og man slipper pludselig noget, man har haft som identitet. Mens nogle landmænd håber at kunne give livsværket videre til en bestemt tredjemand, har andre en klar idé om, at en af børnene skal overtage. Derfor er det også meget forskelligt, hvordan det hele skal gribes an, siger Susanne Møberg, chefkonsulent hos LMO, og fortæller, at et generationsskifte kan tage op til fem år at få på plads - særligt hvis der er økonomiske og juridiske hensyn at tage, siger chefrådgiveren.

- Det handler jo om, at man skal have mest muligt til sig selv, når man har overdraget ejendommen. Det kræver nogle gange nogle år at få mulighed for, siger hun.

Ni eksperter

Susanne Møberg er en af LMO's hele ni eksperter, der igen i år deltager på LMO's to-dages seminar om generationsskifte i slutningen af november.

Her kommer der fokus på både de hårde, kontante og ikke mindst bløde værdier i ejer- og generationsskifter, og eksperterne hjælper alle deltagere med en udførlig plan for forløbet.

Til seminaret vil deltagerne få gode råd til at få et overblik over økonomien, få et indblik i skatteregler og gaveafgift, ligesom der vil være pointer omkring pension og tips til at få mere for sin ejendom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når deltagerne går hjem fra mødet, vil det være med en individuel handlingsplan i hånden og et klart mål i forhold til deres videre forløb.