Et nyt projekt kaldet Grovfoder 4.0 under SEGES skal være med til at udvikle mere automatiske, mere præcise og valide målinger af udbytter og lagre.

Det er et digitaliseringsprojekt, der udføres i samarbejde med Sønderjysk Landboforening (SLF) og en række andre landboforeninger. Formålet er at forbedre grovfoderproduktionen fra mark til lager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SLF ser gode perspektiver i projektet:

- Kun få gør sig i dag umage med helt præcist at måle udbyttet på markerne eller registrere lagerbeholdningen af grovfoder hjemme i stalden eller i siloen.

- Registreringen er ofte foretaget på antagelse og fornemmelse. For det kan jo være besværligt at registrere samtidig med, at man har enormt travlt.

- Men har man et overblik over udbytterne, er det muligt at forbedre både bedriftens regnskab og markplanerne, lyder det fra SLF.

Har købt brovægt

Niels Martin Krag ved Højer deltager for første gang i projektet i forbindelse med majssnitning, og han gør det på opfordring fra SLF's planteavlskonsulent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har købt en brovægt, da jeg gerne vil holde lagerstyring og helt præcist vide, hvad vi har liggende på lager.

- Jeg vil også vide mere præcist, hvad produktionen og de enkelte marker har givet, og jeg vil gerne kende mit forbrug.

- Så da Carsten ringede og fortalte om det nye projekt, så synes jeg da bare, at det var smart og praktisk, at jeg gik med, fortæller Niels Martin Krag.

SLF fulgte Niels Martin Krag på en dag, hvor der var gang i majssnitningen. Selv kørte han traktoren hjemme på gården, hvor han var med til at pakke majsen i siloen. Imens kørte majssnitteren fra Bredebro Maskinstation på en mark ca. 8 km derfra, og seks vogne kørte i fast rutefart frem og tilbage mellem gård og mark.

Heldigvis lå de andre marker væsentlig tættere på. Inden vognene læssede majsen af i siloen, sørgede traktorføreren for at køre henover Niels Martins brovægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Følger beholdningen

I traktoren kunne Niels Martin undervejs sidde og holde øje med beholdningen via sin APP CowConnect.

Han dyrker 90 hektar med majs i år og regner med et udbytte på 45 tons pr. hektar. Ca 13.000 foderenheder i alt.

Han måtte dog i gang med majsnitningen ca. 14 dage tidligere i år, end han havde regnet med:

rich-media-4
SLF fulgte Niels Martin Krag på en dag, hvor der var gang i majssnitningen. Pressefoto.

- Jeg fik lavet en tørstofanalyse, og prøverne viste, at der var 31,4 og 31,9 procent tørstof. Da de cirka stiger med 2,0 procent i løbet af en uge, så kunne jeg se, at jeg hellere måtte gå i gang. Så prøven var alle pengene værd, siger Niels Martin Krag.

Bedre plan og regnskab

Med brovægtens måling og majssnitterens måling af udbyttet kan Niels Martin helt præcist se, hvad de enkelte marker har givet af udbytter og få et overblik over kvaliteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hjemme på gården kan han styre lagerbeholdningen, da han også har vægt på fodervognen og dermed kan måle hver gang han tager foder til dyrene.

- På sigt bliver det meget lettere at lave status over mine beholdninger, og det vil give et meget mere præcist driftsregnskab, siger Niels Martin Krag.

Fakta:

Formålet med Grovfoder 4.0 er at forbedre økonomien i grovfoderproduktionen og samtidig reducere næringsstofoverskuddet i marken. Effektiviteten i grovfoderproduktionen kan have stor betydning for bedriftens økonomi og klimaaftryk.

Projektets mål er at udvikle nye digitale værktøjer til at automatisere registreringen af udbytter og kvaliteter og derigennem give landmanden et langt bedre overblik over sin produktion som input til at korrigere for eksempel gødningsstrategi og græsmarkers levetid.

Anvendelse af nye NIR-sensorer ses som en af nøglerne til på sigt at kunne producere valide udbyttedata.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med i projektet er Seges, SLF, LandboThy, Vestjysk LBF, LMO samt virksomheden Sikre Prøver. Fra SLF deltager Bredebro Maskinstation og Rostgård Maskinstation samt fem landmænd i SLF.

Projektet kører fra 2019 til 2022.