Diarré hos smågrise og slagtesvin er en af de helt store udfordringer. Problemet tydeliggøres i takt med udfasningen af zinkoxid og målsætningen om et stadigt faldende forbrug af antibiotika.

Det er på denne baggrund, at MSD Animal Health nu sætter ressourcer ind på at finde en del af brikkerne til diarrépuslespillet, og det skal ske i form af et tre-årigt forskningsprojekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MDS Animal Health er en amerikansk virksomhed, der udvikler og fremstiller veterinære produkter.

Belyse den økonomiske betydning

Forskningsprojektet afvikles som en erhvervs-PhD og skal belyse den økonomiske betydning af kombinerede infektioner med de tre mest almindelige bakterier, der forårsager diarré hos danske grise: Lawsonia intracellularis, Escherichia coli og Brachyspira pilosicoli.

Desuden skal projektet evaluere forebyggende tiltag.

ErhvervsPhD'en modtager tilskud fra Innovationsfonden og er i øvrigt et samarbejde mellem Københavns Universitet, SEGES Svineproduktion og MSD Animal Health.

Projektet begyndte den 1. september 2019 med svinefagdyrlæge og nu PhD-studerende Susanne Leth Musse i hovedrollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fantastisk at få muligheden for at fordybe sig i denne højaktuelle problemstilling, og jeg glæder mig til at komme i gang, siger Susanne Leth Musse, der har 12 års erfaring i branchen. En del af erfaringen er høstet som svinedyrlæge i det sydlige Danmark.

Kombinere teori med praktisk viden

- Muligheden for at kombinere videnskabelig teori med praktisk staldgangsviden tror jeg giver en stor fordel med henblik på senere at omsætte projektets resultater til jordnær viden, der kan tilføje værdi til svineproducenter, dyrlæger og branchen som helhed, tilføjer hun.

Rekruttering af besætninger til projektet sker i samarbejde med en stor del af de danske svinedyrlæger og har været i gang siden foråret. De sidste besætninger skal findes i løbet af den kommende måned.

Læs evt. faglig artikel i Hyo her: https://www.agrar-plus.dk/hyo/artikel/106479-ny-lawsonia-vaccine-kan-give-mere-fleksibiliet