Tilbage i 2013 benyttede flere sig af tilskuddet til beplantning af energiafgrøder på vådarealer, som alligevel ikke var dyrkbare til almindeligt landbrug. Derfor står der flere områder rundt omkring i landet, som er tilplantet med energipil.

I begyndelsen høstede man pilen direkte på roden og huggede den til flis med det samme, men på grund af det store vandindhold tager de fleste varmeværker ikke længere imod flis, der er høstet direkte og kørt dertil. Det er simpelthen for vådt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette fik i 2018 Kasper Nielsen fra Skovbygaard A/S, til at investere i en speciel maskine, som skal høste de mange pilearealer, der står omkring i det nordjyske. Maskinen er bygget op omkring en Valtra N174, som er monteret med bælter for at skåne vådområderne, når pilen skal høstes.

rich-media-2
Det var forespørgsler fra kunder, som fik Kasper Nielsen til at ombygge en traktor til en specialiseret pilehøster. Foto: Emil H. Mariegaard.

Kunderne efterspørger

- Idéen til denne investering opstod, da flere i det nordjyske havde prikket til mig for at høre, om jeg ikke kunne finde en løsning på deres arealer beplantet med energipil, lyder det fra Kasper Nielsen.

Maskinen kan høste pil med en diameter op til femten centimer, og hvis forholdene er optimale, kan der høstes med en hastighed på cirka otte kilometer i timen, hvilket svare til to til tre hektar på en arbejdsdag. Det mest optimale for maskinen er fem- til seks-årige pil, men det afhænger også meget af området, der skal køres i.

rich-media-3
Nyhøstet pil har for højt vandindhold og kan derfor ikke bruges direkte i varmeværkerne. Foto: Emil H. Mariegaard.

Travlt vinterhalvår

- Allerede nu kan vi se, at maskinen får travlt i vinterhalvåret, når sæsonen går i gang i november. Vi har en del efterspørgsler allerede til kommende sæson. Pilen høstes i vinterhalvåret og ligger til tørring henover forår og sommer, hvorefter vi kommer og hugger den til flis.

- Vores primære arbejdsområde ligger på Hobro-kanten. Men faktisk havde vi for et par måneder siden en amerikaner, som kontaktede os for at høre, om maskinen eventuelt ville kunne bruges til at høste hamp, da han havde set maskinen på YouTube. Det siger også lidt om, hvor speciel maskinen er, lyder det fra Kasper Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Der arbejdes ofte i fugtig jord. Foto: Emil H. Mariegaard.

Løbende opdateret

Maskinen bliver løbende opdateret og forbedret til det pågældende arbejde. På nuværende tidspunkt er det den eneste færdigbyggede maskine, der er i Danmark. Dog findes der nogle prototyper, som også er i drift.

- Flere af vores kunder gør brug af vores totalløsning, hvor vi høster pilen, fliser den og transporterer den til varmeværket. På den måde er kunderne i og for sig fri for at tænke på, hvad der skal ske. De ved, at om fem til seks måneder er hele området ryddet og klar til brug igen, fortæller Kasper Nielsen.

rich-media-6
Hvis forholdene er optimale, kan der høstes med en hastighed på cirka otte kilometer i timen, hvilket svare til to til tre hektar på en arbejdsdag. Foto: Emil H. Mariegaard.