Den 25. september går Søren Søndergaard uigenkaldeligt på pension. Nu skal der være tid til samvær med hustruen; Roselil, børnene Lars, Poul og Line, svigerbørn og de seks børnebørn.

Fremover skal dagene fyldes med vandreture, rejser til eksotiske lande, ændringer i haven og ikke mindst den lange to-do-liste som landejendommen ved Skjern kræver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tænk at have haft et job, hvor man kan sidde inde og lave markplaner om vinteren, og så være så heldig at være ude om sommeren og nyde det gode vejr, det fortæller Søren Søndergaard, når han ser tilbage på sin tid som planteavlskonsulent hos Vestjysk.

- Jeg har set så meget flot natur, velplejede marker, vandløb og fisk med plads til det hele, og hvor alt går op i en højere enhed. Jeg har haft 42 gode år i den her branche, det er på tide at stoppe, fastslår Søren Søndergaard bestemt.

First mover takker af

Alligevel er det ikke uden beklagelse, at branchen må sige farvel til Søren Søndergaards ekspertise. Hans nysgerrighed og udviklingstrang har ofte bragt ham ud ad nye veje indenfor planteavl - både lokalt og på landsplan.

Således var Søren eksempelvis en meget central profil i det vestjyske pileeventyr, hvor over 400 hektar jord blev tilmeldt pileprojektet til blandt andet biobrændsel. Et projekt der i perioden modtog over fire millioner kroner fra Fødevare og Erhverv og Region Midtjylland.

Ligeledes var Søren Søndergaards stedkendskab også udslagsgivende, da en mark op ad Kildsig Grøft ved Spjald kom i spil til et fireårigt projekt om intelligente randzoner. Sammen med Forskningsgruppen BufferTech, vestjysk, det daværende Videncentret for Landbrug og en række universiteter og landmænd med flere blev en 10 meter bred randzone placeret både intelligent og til gavn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er Søren Søndergaard i dag blandt de mest anerkendte eksperter i landet indenfor reduceret jordbearbejdning. Han har mange års erfaring som rådgiver, og har derudover ledet flere forsøg og erfa-grupper på feltet.

Tillige er han også formand for kommunikationsudvalget i Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK).

Spaden er altid med

Mange vil bevidne, at det er sjældent om end aldrig, at man ser Søren Søndergaard uden sin spade.

- Spaden har jeg altid med mig. Et spadestik i jorden giver mig straks et godt overblik over, hvordan planterne har det, siger Søren Søndergaard med passion i stemmen. For så snart talen handler om planteavl fremfor sig selv, kan ingen overhøre lidenskaben for at få planter til at gro bedst muligt.

- Gennem et spadestik ser vi rodudviklingen, om rødderne ligger i lag, og om jorden smuldrer og er luftig, og om planten får vand nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For hvis rødderne ikke har det godt, så kan planterne ikke trives, forklarer Søren Søndergaard og snart havner fortællingen ivrigt ovre i regnormegange, dæktryk og tilstrækkelig ilt i jorden.

Rådgiver med Ko-allergi

Oprindeligt er Søren Søndergaard ældste søn fra fødegården på Holmsland i Vestjylland, som mange lokale vil kende som Huset Tind.

Imidlertid måtte Søren som ung opgive at blive mælkeproducent, fordi han har ko-allergi.

I stedet blev han uddannet landbrugstekniker med speciale i planter og arbejdede først otte år i Hjerm-Ginding Herreds landboforening ved Holstebro efterfulgt af et år i Aulum, dét der i dag hedder Sagro.

Sideløbende med sit job havde Søren Søndergaard i knapt 20 år en mindre svineproduktion. I dag er svinestalden dog revet ned, og han nøjes med fortsat at drive sine 20 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsigten til en pensionisttilværelse bekymrer imidlertid ikke Søren Søndergaard. Det gør derimod regeltyraniet i erhvervet.

- Flere og flere regler trækkes ned over landmændene. For os rådgivere bliver det sværere at tilpasse en ejendom til reglerne. Reglerne giver ikke mening ude i virkeligheden, så landmændene har vanskeligt ved at finde ud af at håndtere dem.

- Eksempelvis er friheden til at vælge afgrøder taget fra folk. Selvom man kan finde smartere løsninger, er man låst af regler. Det giver frustrationer og unødig støj. For det er ikke manglende vilje, men et firkantet regelsystem, der giver modvilje, lyder Søren Søndergaards afskedssalut.

Vestjysk er vært ved en reception den 25. september 2019 kl. 13:00 for landmænd, forretningsforbindelser, kolleger, naboer, venner og familie i Rep.salen på Herningvej 3 i Ringkøbing.