Livestreamingen fra pelsauktionen hos Kopenhagen Fur er konstant tændt på kontoret hos minkavler Klaus Hermansen i disse dage. Tusindvis af skind fra minkproduktionen ved Uldum har været under auktionshammeren fredag, lørdag og søndag til 30-40 kroner under produktionsprisen. I dag tirsdag slutter auktionen på danske skind sidste på dagen, og Klaus Hermansen følger auktionen nøje på skærmen.

- Priserne er desværre stadig for lave. I gennemsnit ligger de på 200 kroner pr. skind, og vi skal op på 240-250 kroner pr. skind før mine omkostninger til foder og medarbejdere er betalt, fortæller Klaus Hermansen, Bøgballe Mink ved Uldum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De priser vi ser nu, skyldes total set en overproduktion af skind i verden, siger minkavler Klaus Hermansen.

Tidligere har Bøgballe Mink sendt 60.000 skind på auktion, men i 2019 har de justeret produktionen og sendt 40.000 skind til København.

rich-media-2
Klaus Hermansen købte sig ind i Bøgballe Mink i 1991 og overtog den fulde produktion i 1995. I dag producerer han årligt 40.000 skind. Foto: Marianne Nørmark.

Verdensmarkedet

Selvom livestreamingen fra Kopenhagen Fur ikke er hyggetv for en minkavler, ser Klaus Hermansen alligevel positiv på fremtiden.

- Jeg har valgt at gå 25-30 procent ned i produktionen og tilrettet mine faste omkostninger til situationen, så jeg står forholdsvis godt rustet til fremtiden. Priserne i 2019 skyldes overproduktion af skind på markedet, som jeg helt sikker tror vil rette sig til. Netop i disse år bliver der færre minkproducenter og flere som mig, der går ned i produktion og justerer. Det vil betyde færre skind på verdensmarkedet, og dermed vil priserne automatisk stige, forudser minkavleren, der har drevet produktion siden 1995.

Men lige i øjeblikket er der ikke så meget at glæde sig over. Selvom alle skind fra Bøgballe Mink blev solgt på auktionen, så taber minkavleren to millioner kroner og må trække på egenkapitalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Omkring syv millioner skind har været under hammeren hos Kopenhagen Fur på årets sidste auktion. Priserne efterlader nogle minkavlere med store tab. Foto: Marianne Nørmark.

Kapital på frost

Klaus Hermansen har hele tiden fokus på at tilrette sin produktion til efterspørgslen på verdensmarkedet. Sidste år valgt han at at pelse ned og lægge 19.000 pelse på køl hos Kopenhagen Fur for at tilbageholde kapitalen i fryseren.

- Jeg ser flere tegn på, at priserne kommer op igen. Netop færre skind på markedet er med til at presse priserne op. Der er stadig stor efterspørgsel på skind i Kina, som nok er vores største marked, men der er også efterspørgsel fra Rusland, Tyrkiet og resten af Verden, siger Klaus Hermansen.

Minkavleren ville ønske han kunne få en krystalkugle og se ind i fremtiden.

- De skind vi skal sælge i 2021, skal vi tage stilling til avlsprogrammet i november i år. Så det er med hele tiden at vurdere markedet, justere og rette produktionen ind, siger han.

I årene 2013, 2014, 2015 tjente de fleste minkavlere godt på skind, men siden har verdensmarkedet været oversvømmet af skind, og det har presset priserne i bund. Især store kinesiske skindlagre har udfordret markedet og presset priserne i bund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgørelser fra Kopenhagen Fur viser, at man forventer et forbrug på verdensplan på 40-45 millioner skind om året, og næste år forventer man at der kun bliver produceret cirka 30 millioner skind. Forskellen på efterspørgsel og udbud af skind vil betyde bedre priser.

rich-media-6
Priserne på 200 kroner i gennemsnit pr. skind er omkring 10 procent lavere end i 2018. Foto: Marianne Nørmark.

Klaus Hermansen ærgrer sig over, at branchen er så presset af skind fra andre lande.

- Vi er verdensmestre i Danmark til at lave minkskind, og det skal vi helst blive ved med at være, siger

Bøgballe Mink har 40.000 hvalpe og 8.000 avlsdyr og beskæftiger otte fuldtidsmedarbejdere.