Dagens afgrødekommentar sætter fokus på Australien, der igen har kurs mod en skuffende hvedehøst.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Hveden tog i går eftermiddag et lille hop i vejret, og lukkede højere på Abares' nedjustering af forventningerne til den australske hvedeproduktion, som en konsekvens af ufavorable vækstbetingelser. Forventningerne til landets hvedehøst blev sænket med 2 millioner tons. Estimatet for landets hvedeproduktion lyder nu på 19,1 millioner tons for 2019/20 sæsonen, hvor høsten starter i næste måned. Selvom produktionsestimatet stadig er en fremgang fra sidste sæson på 17,3 millioner tons, så repræsenterer det stadig den anden laveste produktion de seneste 10 år. Samtidig er udsigten til dette års produktion betydeligt under 10-års gennemsnittet på 24,3 millioner tons, og er 4. år i træk, hvor tørke har haft negativ indflydelse på produktionen.

I EU er hvedeeksporten kommet op i gear. Efter en sløj start, som konsekvens af små overgangslagre, har eksporten taget til genmæle her, hvor høsten er kommet i hus. De europæiske hvedeforsendelser er opgjort til 4,37 tons siden sæsonstart i juli, sammenlignet med 3,44 millioner tons samme tid sidste år og repræsenterer en fremgang på 27%. Rumænien er fortsat top-eksportøren, stærkt forfulgt af Frankrig. I forlængelse heraf sikrede Saudi Arabien sig i går 780.000 tons hvede, til gennemsnitligt 218 $/ton CIF med levering fra november til januar. Prisen var 7% under deres seneste tender, og var også årsagen til, at kongedømmet købte 30% større mængder end, hvad de oprindeligt havde planlagt. Oprindelserne er endnu ikke kendt, da de er valgfri for sælger, så længe oprindelserne er forhåndsgodkendt af køber. I den forbindelse kan det nævnes at russiske oprindelser for første gang kan blive accepteret, og det giver en lille russisk fordel qua lavere fragtomkostninger, der estimeres i niveauet 7-8 $/ton lavere, end for europæiske varer.

Raps: Det var ikke kun de australske hvedeestimater, der i går blev sænket, også udsigterne for landets canola-produktion er under pres. Dette års canolaproduktion sænkes til 2,3 millioner tons, mod 2,18 millioner tons sidste år, og vil dermed repræsentere den anden laveste produktion siden 2007. "Vinterens nedbør var generelt meget under gennemsnittet i alle landbrugsregioner, og nogle steder rekordlave." Og prognoserne er ikke videre opløftende. Australiens meteorologiske institut forventer, at de ufavorable vejrforhold vil fortsætte henover det australske forår, og forværre forholdene yderligere i de regioner, hvor vinterafgrøderne i forvejen lider. I EU meldte Strategie Grains sig i går i rækken af aktører, som ser sorte skyer over den europæiske rapsproduktion. For indeværende sæson blev produktionen sænket yderligere til 17,05 millioner tons fra 17,4 sidste måned, og dermed den laveste produktion i 13 år. "Med et produktionsfald på 3 millioner tons fra sidste sæson, og en industriel efterspørgsel der forbliver robust til trods for lavere forsyninger, vil EU's import ramme et rekordniveau på 6,1 millioner tons denne sæson med store forsyninger fra Ukraine og Canada." Vi forbliver positive for prisudsigterne på rapsfrøene, der understøttes yderligere af lette prisstigninger til palmeolien og råolien.