De intelligente redskaber fra AgXtend udvides og der høstes i øjeblikket erfaringer med dem rundt om i Europa.

Østrig: Case IH indgik sidste år et tre årigt partnerskab med teknologi-virksomhden AgXtend, som laver mange forskellige redskaber til blandt andet til indsamling af data i form af NIR-sensorer og jordbundslæsning, men producerer også redskaber til bekæmpelse af kartoffeltoppe med strøm, læsning af grønmasse og dermed styring af gødningsspredere og har systemer til måling af regnvand.

Redskabet, SoilXplore, hvor en sensor i traktorens frontlift måler og kortlægger jordens sammensætning kan virke som teknologi, der ligger langt ude i fremtiden.

- Vi har 15 systemer til at kører i Tyskland og fire i Østrig, som her i 2019 har kørt og høstet erfaringer med systemerne, fortæller Christoph Marktl, som er produktspecalist hos AgXtend.

rich-media-1
Christoph Marktl fra AgXtend fortæller, at der på nuværende tidspunktet kører 15 SoilXplorer rundt i Tyskland og fire i Østrig, som skal samle erfaringer for videre udviklingen inden for præcisionslandbrug.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Styre harvens dybde

Han fortæller, at flere af systemerne har kørt og målt på jordens sammensætning, og derud fra styret dybden på en dybde-harve.

- SoilXplore er monteret i traktorens frontlift, og herfra måler den i real-time jordens sammensætning, og kan styre harven ud fra de input den får. Man kan også sætte systemet op til at arbejde i samme dybde, og dermed kan traktoren regulerer arbejdsdybden ud fra markens konjunktur, mulighederne er mange, fortæller Christoph Marktl.

Han fortæller, at man her i efteråret kører sammen med et Horsch-såsæt og kører efter variabel udsæd, alt efter de data om jordens sammensætning, der opsamles med sensoren.

Også enkelere løsninger

Mens AgXtend har mange kompliceret løsninger til de moderne præcisionslandbrug, så viser man på Agritechnica 2019 en mere enkelt løsning til at komme igang med præcisionslandbruget. Navnet er CropXplore, og er en sensor, som måler grønmasse, og derud fra kan graudere gødningen på gødningssprederen, mens der køres i marken.

rich-media-2
CropXplore Basis er en enkeltere og billigere udgave at måle planternes grønmasse på. Systemet vises på Agritechnica 2019, og her viser David Buchberger, hvor sensorerne er placeret: På traktorens spejlarme.

Normalvis er disse systemet opbygget med sensorer, som selv lyer ned på afgrøden, og dermed kan bestemme grønmassen, ud fra refleksionen i afgrøden, men AgXtend har med CropXplore Basis en billig løsning, hvor man udnytter solens lys til kørsel:

- Systemet kan kun benyttes i dagslys, da én af hemmelighederne i det billige system er, at sensorerne ikke selv lyser på afgrøden, men blot opfanger reflektionen fra planterne, fortæller David Buchberger, fra AgXtend, som viser systemet på en Case IH Maxxum-traktor.

Oven på taget sidder sidder en soliar-sensor, som fanger solens lys, og på sidespejlene sidder der en sensor i hver side som måler reflektionen fra de grønne planter.

- Ud fra sammenspillet mellem de to type sensorer, kan vi graduere gødningen efter biomasse eller N-indhold, og dermed graduere gødningen og bedre udnytte den.