Sidste år blev 45 nye handelsrestriktioner indført mod eksport af varer ud af EU. Heraf ramte otte restriktioner landbrugsvarer.

Det er en markant stigning set i lyset af, at 123 af de 425 nuværende handelshindringer i forvejen omfatter landbrugssektoren. Hårdest gik det sidste år ud over handlen med oksekød og fjerkræ, men også raps og mejeriprodukter blev ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Protektionismen er stigende, og den er kommet for at blive.

Så kort kan Francisco Canado, der er ansvarlig for handelsstrategi, analyse og markedsadgang i Generaldirektoratet for Handel, opsummere, hvad han kalder en eksplosion i antallet af restriktioner på handlen i lande uden for EU.

- I en verden, hvor vi handler mere og mere med hinanden, spreder handelsbarrierer sig som ringe i vandet. Hvis USA sætter nye barrierer op, sætter Kina nye barrierer op, og derefter gør nabolandene, forklarer han.

Uacceptabelt

Oftest er det gennem direkte importforbud eller ekstra skrappe restriktioner af de såkaldte sanitære- og phytosanitære foranstaltninger (SPS), men også lange godkendelsestider, forhøjede toldsatser og uigennemsigtige regler for mærkning er blandt de begrænsninger landene sætter op.

- Disse barrierer rammer EU-eksport til en værdi af mange milliarder euro - og kaster en bekymrende skygge over det multilaterale handelssystem. Dette er lige så uacceptabelt, som det er uberettiget, oplyser EU-kommissær for handel Cecilia Malmstrøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indien, som allerede har opsat 25 handelsbarrierer, står bag den største stigning i nye restriktioner på landbrugsvarer sammen Algeriet, der har forhøjet tolden på en lang række importvarer. De er tæt fulgt af Kina og USA, som topper skalaen med henholdsvis 37 og 23 restriktioner.

Klag

Den markante stigning i restriktioner har fået EU-Kommissionen til at øge indsatsen mod handelsbarrierer. Det seneste skud på stammen er arrangementerne Marked Access Days, hvor fagforeninger og interesseorganisationer identificerer og tackler barriererne. Derfor er opfordringen da også, at landmænd skal henvende sig, hvis de oplever nye restriktioner.

- Vi er nødt til at smøge ærmerne op og bekæmpe den slags barrierer med alle de midler, vi har, siger Francisco Canado.

Den øgede indsats har resulteret i, at det sidste år lykkedes EU-Kommissionen at fjerne 35 handelsbarrierer i 25 lande, blandt andet Egypten, Kina, Rusland, Indien og Sydkorea. Det har særligt EU's landbrugssektor og vinindustri nydt godt af.

- Der er grund til en vis tilfredshed, men vi skal ikke være naive. Kampen mod handelsbarrierer er aldrig ovre. Vi kan forvente, at det bliver lige så besværligt i 2019, hvis ikke værre, og vi kan være sikre på, at tendensen fortsætter fremover, siger Francisco Canado.