SLF inviterede række lokale politikere en tur på landet, hvor landbruget fik mulighed for at gøre politikerne opmærksomme på de rammebetingelser, der udfordrer erhvervets vilkår.

På et af årets første efterårsdage havde SLF, Sønderjysk Landboforening, sat otte lokale politikere stævne for at gøre dem opmærksomme på landbruget og dets rammebetingelser. Et besøg hos Sønderjysk Biogas i Bevtoft og hos landmand Jesper Lange i Jægerlund satte rammerne for besøget. Mødet sluttede af med debat hos SLF i Vojens.

Regler spænder ben

Politikerne var i stalden hos mælkeproducent Jesper Lange i Jægerlund ved Bevtoft, og hørte om hvilke betingelser, der udfordrer den sønderjyske landmand.

- Jeg er dybt skuffet over den måde, som politikerne lovgiver for landbrugsområdet. Jeg vil gerne gøre det rigtige for at være en ansvarlig og miljøbevidst landmand. Men i praksis fungerer det ikke eller det bliver meget bøvlet, fortalte Jesper Lange. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jesper Lange har været mælkeproducent i 15 år, og oplever ofte, at systemet spænder ben for ham.

- Jeg vil som landmand gerne arbejde for klima og miljø, men når jeg skal overveje den videre udvikling af min produktion, bekymrer det mig. Det er ikke rimeligt, at jeg skal løbe en stor økonomisk og arbejdsmæssig risiko ved en stor langsigtet investering i for eksempel ny stald, hvis ikke jeg kan regne med, at politikerne bakker det op. Jeg har brug for at vide, hvad politikerne vil med os landmænd. Jeg har brug for en politisk stabil melding, og nogle enkle og brugbare love og regler, sagde Jesper Lange.

Sønderjysk Biogas

Inden besøget hos landmand Jesper Lange havde politikerne været forbi Sønderjysk Biogas i Bevtoft, som fortalte om biogas som udgangspunkt for videreudvikling af cirkulær energi. Politikerne hørte også om, hvilke planer Sønderjysk Biogas har med udvidelse af en økologisk linje. Blandt budskaberne var ønsket om mere målrettet anvendelse af tilskudsmidler til biogas ? for at kunne skabe størst mulig effekt på miljø og klima. Der er pt. 120 sønderjyske landmænd tilknyttet Sønderjysk Biogas.

rich-media-1
Politikerne hørte også om, hvilke planer Sønderjysk Biogas har med udvidelse af en økologisk linje. Pressefoto.

Politiske udfordringer

Arve- og gaveafgiften, der gør det svært for unge landmænd at komme til, hvis afgiften forhøjes, som regeringen har foreslået.

- Landbruget er udfordret af generationsskifte og konkurrenceevne i EU, og problematikken forværres kun, hvis afgiftes forhøjes, sagde Berith Nissen, næstformand i SLF.

Følgende politikere deltog i arrangementet:

Nils Sjøberg (R), Anni Matthiesen (V), Ulla Tørnæs (V), Karina Adsbøl (DF), Karina Dehnhardt (SF), Troels Ravn (S), Christoffer Aagaard Melson (V) samt Asger Christensen (V).