Mens det amerikanske marked i går var lukket på grund af Labor Day, blev Matif møllehveden solgt yderligere ned, om end under relativ lav omsætning. Hårdest går det ud over december-terminen, der indsnævrer spændet til september-terminen på fortsat kontrakt rul, hvor solgte positioner på førstkommende termin flyttes længere ud på kurven. Men høstpresset rundt i Europa er ved at aftage, og dermed flytter fokus traditionelt fra udbytter og produktion til forbrug og eksport. September-terminen i møllehvede har udløb på tirsdag næste uge, og har før fungeret som pejlemærke for den sæsonmæssige bund. Ofte ses har vi i forbindelse med udløb tidligere et lille købspres i ugen op til udløbet af kontraktmæssige årsager, men dette har udeblevet denne gang, og indikerer, at sælgerne har overtaget i øjeblikket, skriver Jyske Markets.

Hvede

Møllehveden ramte i går det laveste niveau i 16 måneder, her hvor franskmændene har kurs mod et af deres største hvedehøste, mens andre store hvedeproducerende nationer i Europa som Tyskland og Polen ? og for den sags skyld Danmark ? også har oplevet gode udbytter. Det sætter høje forventninger til den europæiske eksport, hvis ikke man skal ende med store overgangslagre. Siden sæsonstart 1. juli meldes den europæiske eksport at have nået 2,65 millioner tons, mod 2,81 millioner tons sidste år, og halter dermed små seks procent efter sidste sæson. Rumænien har været topeksportøren hidtil i denne sæson skarpt forfulgt af Frankrig, mens topdestinationerne har været traditionelt store importører som Algeriet, Saudi Arabien og Egypten. Generelt har starten på eksportsæsonen været sløj, og til sammenligning meldes en af de store konkurrenter, Rusland, at have eksporteret 10 procent mindre end samme tid sidste sæson. Noget tyder dog på at eksporten endelig er på vej op i gear. For blot tre uger siden meldte EUKommissionen, at den europæiske hvedeeksport haltede 30% med blot 1,33 millioner tons. Således er eksporten fordoblet de seneste 3 uger. Forhold der alt andet lige tegner positivt for priserne når salgspresset fra høsten løjer af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Raps

Rapsfrøene holdte i går status quo, mens historierne om stramme europæiske forsyninger fortsætter. Britiske landmænd har været hårdt ramt af skadedyr og sygdomme i rapsfrøene der betyder, at de på linje med mange andre europæiske lande har realiseret en dårlig rapshøst. Forbud mod visse pesticider i EU får en del af skylden for, at have øget truslen om insektangreb, mens landmændene i andre egne har været plaget af tørt vejr i de senere år. Tilbage i 2015/16 stod Europa for næsten 1/3 af den globale rapsproduktion, men på blot 4 år er den andel faldet til blot at udgøre ¼, og produktionen denne sæson ventes at blive den laveste i 13 år. Men intet er så skidt det ikke er godt for noget. Den lavere produktion aflejrer sig i højere priser og ikke siden 2013 har priserne på denne tid af året været så høje som de er nu. For rapsfrø meldes importbehovet denne sæson at slå rekord med op mod fem millioner tons og de stramme forsyninger forplanter sig allerede. EU-tal viser at importen til Europa denne sæson allerede er fordoblet i forhold til sidste sæson, med næsten alle forsyningerne af ukrainsk oprindelse.