Niels Erik Mortensen ved Gram leverer gylle, der omdannes til flere former for energi hos Sønderjysk Biogas.

En af de 62 danske landmænd der åbner dørene i forbindelse med åbent landbrug, er Niels Erik og Randi ved Gram.

Randi og Niels Erik er 2. generation på gården Hovgaard, som de overtog i 1994. Niels Erik står for passe de 150 malkekøer og de 120 hektar jord sammen med en ansat og et par skoledrenge. Randi arbejder hos Aabenraa Kommune.

Sønderjysk Biogas

Der er også mulighed for at besøge Sønderjysk Biogas ved Bevtoft, der producerer grøn energi i samarbejde med sønderjyske landmænd. Anlægget blev indviet i 2016 og beskæftiger 10 ansatte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På anlægget omdannes gylle og dybstrøelse fra 70 landmænd, der enten har køer, grise eller høns.

Fem lastbiler henter 60 læs gylle og dybstrøelse dagligt. Det behandles i anlægget i 40 dage, hvor man trækker gassen ud af det og fjerner 90 procent af lugtstofferne.

Herefter blandes biogassen med naturgas fra Nordsøen og kan via transmissionsnettet omdannes til alle former for energi, hvorefter den afgassede gylle køres retur til landmændene.

Gratis arrangement

Sidste år brugte 73.300 danskere landet over deres søndag på at se, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud. I år er der plads til, at endnu flere danskere selv kan se, hvorfor danske fødevarer er eftertragtede verden over, og hvordan danske landmænd arbejder på at få en mere klimavenlig produktion.

Åbent landbrug er gratis og der er noget for både børnefamilier, teenagere, pensionister, kødspisere og veganere, når landmænd over hele landet søndag den 15. september åbner dørene klokken 10 til 16.