Danish Bio Commodities (DBC) yder rådgivning til danske gårdbiogasanlæg og varetager salg af de certifikater, som biogasanlæggene får tildelt på baggrund af gasproduktionen, skriver Vestjyllands Andel i en pressemeddelse.

Danish Bio Commodities er stiftet af Vestjyllands Andel, Jysk Energi og Langfristet ErhvervsFinansiering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Steen Bitsch, CEO Vestjyllands Andel, forklarer baggrunden:

- Den danske biogasbranche har udviklet sig meget de senere år, og med den statslige energiaftale fra juni 2018 er der sikret langsigtede rammevilkår, som understøtter, at denne udvikling fortsætter. Dermed forventer vi også en stigning i antallet af gårdbiogasanlæg, hvilket især er relevant for vores medlemmer. Derudover er klima kommet højt på dagsordenen hos såvel private som virksomheder, samtidig med at lovgivningen på området nu i højere grad pålægger og tilskynder europæiske virksomheder til at have en grøn profil, siger Steen Bitsch.

Bæredygtighed

Direktør for Danish Bio Commodities, Rune Ledgaard Sørensen, forventer at denne udvikling fortsætter, og at lovgivningen i høj grad vil tilgodese de biogasanlæg, som kan dokumentere den mest bæredygtige gasproduktion.

- Vores mål er at optimere den værdi, der ligger i bionaturgascertifikaterne. Grøn energi er attraktiv og efterspørges af mange selskaber, der anvender energi i deres produktion. Det skyldes, at mange virksomheder har en grøn profil og ønsker at gå hele vejen ved også at købe bæredygtig energi. Der ses en stigende værdi i markedet, og den vil vi gerne hjælpe med at få tilbage til producenterne. Det kan vi blandt andet gøre ved at matche biogasproducenten med den køber, som vil betale mest for certifikaterne. Samtidig arbejdes der på i fællesskab med leverandører at levere en biomassesammensætning, som matcher energi-køberens specifikke ønsker, siger Rune Ledgaard Sørensen.

Niels Brøndsted, CFO Jysk Energi, er enig:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen på biogasområdet betyder også, at vi i Danish Bio Commodities ser et stort potentiale for at opnå en højere afregningspris for de grønne certifikater, der tildeles biogasproducenten. Afregningsprisen skal være transparent, så vi i samarbejde med biogasproducenterne i fællesskab kan arbejde på at sikre den højest mulige værdi, lyder det fra Niels Brøndsted.

Dokumentation og certificering

I Danmark er der i dag 55 gårdbiogasanlæg, som typisk er ejet af en eller flere landmænd i forening ? i nogle tilfælde også med eksterne investorer. Det er disse, som fremover vil få glæde af den service og knowhow, Danish Bio Commodities kan levere.

Danish Bio Commodities har også indgået et samarbejde med landbrugets videns- og innovationshus, Seges, som har erfaring og solide kompetencer på biogasområdet. Seges kommer til at stå for at hjælpe biogasanlæggene med at udarbejde den dokumentation, der skal til for at opnå certificeringen af biogasanlægget.

- Seges er valgt, fordi de har stor erfaring med biogas og kan give biogasanlæggene en effektiv certificeringsproces med høj grad af troværdighed, siger Rune Ledgaard Sørensen.

I Seges hilser bioøkonomichef Lars Villadsgaard Toft den nye samarbejdsaftale velkommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er glade for, at vores erfaring og dokumentationsværktøjer på den måde kommer i spil i forhold til de gårdbiogasanlæg, der er etableret over hele landet for at skabe værdi for de landmænd, der står bag. Det er også formålet med alt, hvad vi arbejder med: At skabe yderligere værdi for landmanden, fastslår Lars Villadsgaard Toft.