Den amerikanske statsrentekurve inverterede i går yderligere via et kraftigere fald i den lange ende af rentekurven end i den korte. Som bekendt har en inverteret rentekurve i USA historisk været et signal om en forestående recession. Udfordringen ligger imidlertid i at estimere hvornår recessionen indtræffer, idet der tidligere er gået op til to år, fra rentekurvens begyndende invertering og til en recessions indtræffer. Og i den mellemliggende periode kan aktierne stadig stige betydeligt og dermed kan man også gå glip af betydelige afkast ved blot at stille sig på sidelinjen, skriver Jyske Markets.

Hvede

Egypten købte i går en betydelig mængde hvede, da landet i går udbød en ny tender. Samlet endte Egypten med at købe 350.000 tons hvede af primær oprindelse fra Sortehavet, men overraskende blev der også plads til en enkelt last fransk hvede. Faktisk var den franske hvede på FOB-basis med afstand den billigste oprindelse med 193,86 USD/ton, mens den næst billigste oprindelse, ukrainsk hvede, blev tilbudt til 199,07 USD/ton. Fragtomkostninger er omtrent 1/3 dyrere fra Frankrig til Egypten end fra Sortehavet til Egypten, og det betyder at den franske hvede allerede fra start var bagud på point på den konto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men den franske hvede er i øjeblikket så konkurrencedygtig, at det opvejer de højere fragtomkostninger. De seks accepterede laster fra henholdsvis Rusland(4), Ukraine(1) og Frankrig(1) endte alle inden for 1$/ton incl. fragt i spændet fra 216,55-217,56 $/ton. Dermed er det ikke blot første gang i denne sæson at Egypten køber fransk hvede, det er samtidig første gang i seks måneder.

Presset prisnivea

De aggressive europæiske hvedepriser er en funktion af en produktionsstigning på 13 millioner tons i forhold til sidste sæson, samt en russiske produktion der denne sæson omvendt ikke fuldt ud har kunne udfylde sidste sæson hul, og leve op til udbytteforventningerne. Et generelt godt forsyningsbillede kommer til udtryk i et presset prisniveau, og dermed forbliver hveden købers marked her fra sæsonstart. Vi forventer at den sæsonmæssige bund i hveden indtræffer i løbet af de næste 14 dage, hvor høstpresset vil have toppet, og yderligere tilbagefald bør i vores øjne derfor udnyttes til at øge afdækningen. Qua den skuffende russiske hvedeproduktion, bør priserne der have svært ved at bevæge sig lavere, og det bør ligeledes lægge en bund for hveden på Matif. Andre faktorer der kan understøtte hvedemarkedet er den fortsatte usikkerhed der hersker omkring de amerikanske majsudbytter, hvor køligere vejr ikke er tilstrækkeligt til at modvirke prisfaldene.

I et marked hvor de to store sydamerikanske eksportørers valutaer, Argentina og Brasilien, fortsætter med at svækkes, bidrager det til at den amerikanske majs har svært ved at finde fodfæste på eksportmarkedet. Vi minder dog om at den globale forsyningsbalance for majs har kurs mod 3. år i træk med faldende slutlagre. Selvom der globalt stadig er gode forsyninger kan man alligevel undres over, at udsigten til lavere lagre på ingen måde kommer til udtryk i prissætningen. Derfor er vi også af den holdning at det nuværende majsmarked ikke reflekterer den risikopræmie vi mener er berettiget, den hidtidige sæsons forløb taget i betragtning.