Møllehveden fortsætte i går nedturen og tangerede det laveste prisniveau i 16 måneder, på gode europæiske produktionsudsigter. Ikke mindst i Matifs hjemstavn, Frankrig, har der været en god høst med høje udbytter af høj kvalitet. Det har på retfærdigt vis sendt møllehveden i en større nedtur, og gjort de franske varer til de billigste oprindelser på verdensmarkedet. Alligevel har det ikke været nok til at få køberne ud af busken, et tegn på at det generelt står sløjt til med efterspørgslen i øjeblikket. En af argumenterne lyder at flere større importører også har høstet gode udbytter, og importørernes egne forsyninger derfor rækker længere. Konsekvenserne kan aflæses direkte på den europæiske hvedeeksport der halter 30 procent efter sidste år, trods et godt udgangspunkt, i modsætning til sidste sæson hvor Sortehavshveden stod stærkt fra sæsonstart, skriver Jyske Markets.

Russisk hvede

Den russiske hvedeeksport halter 11 procent efter sidste sæson. Ifølge et fransk planteavlsforening er det ikke så meget et spørgsmål om, hvem der er mest konkurrencedygtig, men mere et spørgsmål om mangel på efterspørgsel der får priserne til at dykke lavere. Der er et spil mellem køber og sælger om, hvor lavt priserne kan gå. På den lidt længere bane er Strategie Grains komfortable, og forventer at konkurrencedygtig europæisk hvede bør finde øget fodfæste og stjæle markedsandele fra Sortehavsregionen, der har haft mere skuffende udbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På andre områder kan europæiske varer til gengæld forvente at se øgede konkurrence fra Sortehavet. Flere mellemøstlige- og nordafrikanske lande der tidligere har været trofaste kunder for europæiske oprindelser, er begyndt at åbne op for at ændre kvalitetsbestemmelserne, der betyder at Sortehavshvede fremadrettet kan blive taget i betragtning. Saudi Arabien tillod senest russiske varer, mens Algeriet også planlægger at "teste" russisk hvede. Omvendt vil det betyde færre russiske varer til andre destinationer og dermed kan der være lagt op til stoledans senere på sæsonen. December-kontrakten på Matif bør begynde at finde support i niveauet 165-170 ?/ton, og fra gårsdagens bundniveau korrigerede priser lidt højere frem mod luk.

Rapsfrø

Rapsfrøene stabiliserede sig i går og lukkede uændret. Nye prisstigninger til palmeolien her til formiddag til det højeste niveau i seks måneder på god efterspørgsel og eksport samt forventninger om kun en lille stigning i de indonesiske lagre, kombineret med en euro der igen svækkes, er der et godt udgangspunkt for en positiv åbning for rapsfrøene i dag. Skæver vi mod USA forbliver efterspørgslen på biodiesel høj, og for juni måned ventes en ny rekord.

For et år siden favoriserede biodiesel raffinaderierne forbruget af majs frem for sojaolien, men siden har majsen var i en voldsom optur for så at falde tilbage, mens sojaolien blot har svækkes, og det prisspread har øget forbruget af sojaolie til raffineringen og sendt sojaolien højere henover sommeren.