Det gode pløjehåndværk er afgørende for at få succes med økologien i marken. Derfor har Agri Nord allieret sig med en plovekspert til en temadag om håndværket.

Der bliver gået helt tæt på plovfurerne, når Agri Nord i samarbejde med ploveksperten Jens Iversen inviterer til pløjedag. Det sker torsdag den 12. september i Hals.

- Det er vigtigt at kunne håndværket, for det er grundlaget for det gode, økologiske landbrug, siger økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Her vil den tidligere verdensmester i pløjning vurdere og kommentere på det arbejde en række forskellige plove leverer.

- Her kigger man blandt andet på, hvordan jorden vendes rundt, hvor jævnt det gøres, og hvor godt planteresterne bliver dækket, siger økologikonsulent Malene Kræfting, der er tovholder på pløjedagen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er lokale maskinforretninger, der stiller op med de mærker, de hver især forhandler.

Det gode pløjehåndværk er overset

Håndværket er afgørende for økologer, men arrangementet er også henvendt til konventionelle landmænd, der pløjer.

Økologikonsulenten opfodrer derfor såvel konventionelle landmænd som økologer til at deltage i arrangementet.

- Uanset driftsform er korrekt indstilling af ploven et overset emne, en god pløjning er forudsætningen for en god høst, siger hun.

Særligt for økologerne er det vigtigt, at ploven er korrekt indstillet.

- Økologerne har jo ikke samme mulighed for at bruge planteværn i marken, så de er nødt til at have hundrede procent styr på håndværket, siger Malene Kræfting.

Indstillingen er afgørende

En ting er plovens design og udformning. En anden og meget væsentlig ting er indstilling af ploven.

- En korrekt indstilling af ploven sikrer ikke alene det gode håndværk. Det sænker samtidig brændstofforbruget, og behovet for planteværn, siger Malene Kræfting.

Det er netop indstilling af ploven, som Jens Iversen er specialiseret i, ikke mindst i kraft af sit firma, Ploveksperten, der indstiller både nye og ældre plove for sine kunder.

- Grundindstillingerne er de samme uanset plovens fabrikat, og uanset hvilken slags jord den skal køre i. Hovedparten af indstillingerne kan man lave i maskinhuset, og resten justeres i marken, siger Malene Kræfting.

Der bliver mulighed for at tale med Jens Iversen og få gode tips og svar på eventuelle spørgsmål ved pløjedagen.