Afgrødekommentar: Rapsfrøene fortsætter optur ? tysk produktion banket 22 år tilbage.

Efter en flad åbning til møllehveden, kom køberne i løbet af eftermiddagen snigende. Egypten havde offentliggjort en tender og søgte på ny hvede. Her viste franske varer at være blandt de allerbilligste oprindelser med en pris i underkanten af 200 USD/ton på FOB-basis, skriver Jyske Markets.

De europæiske hvedepriser er de seneste uger faldet på udsigten til en stærk høst med stigende produktionsforventninger ud af Frankrig. Omvendt ser det ud for Rusland, hvor høje temperaturer og mangel på nedbør i løbet af forsommeren har haft større effekt på udbytterne end ventet. Den russiske produktion har på den baggrund skuffet, hvilket kommer i forlængelse sidste sæsons skuffende produktion og deraf stramme forsyningsbalance. Det har holdt de russiske hvedepriser på et stabil niveau de seneste tre måneder, mens møllehveden har haft svært ved at finde fodfæste. Det giver et godt udgangspunkt for den europæiske hvedeeksport her fra starten af sæsonen, der ellers sædvanligvis har været domineret af varer fra Sortehavsregionen de seneste år, mens europæiske varer først for har fundet fodfæste senere i sæsonen, når de russiske forsyninger er kommet under pres. Med mindre man forventer at den russiske hvede skal falde yderligere tilbage, bør det faktum at den europæiske hvede er konkurrencedygtig på eksportmarkedet og blandt de billigste oprindelser, danne en bund for møllehveden, med let stigende priser henover efteåret.

Fragtrater

Højere fragtrater satte i sidste ende den franske hvede bagud i konkurrencen, og dermed endte russiske og ukrainske varer i sidste ende med at være de billigste varer sammenlagt. - Forværringen af den allerede stramme forsyningssituation i Rusland har gradvist fået den potentielle efterspørgsel efter russiske hvede til at forsvinde. Det generer mulighed for meget højere end ventet eksport ud af EU, hovedsageligt omfattende den efterspørgsel, der tidligere er afsat til Rusland, udtaler Strategie Grains. Vi befinder os stadigt på et tidligt stadie i sæsonen, og har endnu til gode at se en skifte i efterspørgslen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sammenlignet med sidste år halter den russiske hvedeeksport, men er kun faldet med 12% siden 1. juli, mens EU's hvedeeksport er massive 30 procent lavere. UkrAgroConsult har senest nedjusteret forventningerne til den russiske hvedeeksport til 32,5 millioner tons baseret på en produktion på 75 millioner tons. Rapsfrøene fandt i går fornyet købsinteresse og lukkede i underkanten af 380 ?/ton, der agerer modstandsniveau. Rapsen er i optrend og brud af 380 niveauet vil være et positivt signal. Terminskurven er fladet fuldstændig ud for de resterende terminer i sæsonen og er på vej til at invertere, hvilket betyder at fordelen ved at eje varen, er højere end omkostningen til at opbevare den. Det indikerer med andre ord en stram forsyningsbalance, hvor køberne er villige til at betale op for at få fat i varerne. Det tyske landbrugs andelsselskab, DRV, sænkede onsdag forventningerne til den tyske rapsproduktion til blot 2,8 millioner tons ? den laveste produktion siden 1997, og et fald på 24 procent i forhold til sidste sæson.