Indhegnede får og kalve har ikke en chance mod ulven, de panikker og har ingen mulighed for at flygte fra ulven. Dyrlæge Jannik Deleuran ønsker et ulvefrit Danmark for at beskytte husdyrene og for at fjerne manges angst for at møde ulven.

- Jeg har det meget svært med den dyremishandling af får og kalve, vi ser her i Vestjylland. Ofte dræber ulven langt mere, end den kan spise, og ofte efterlader den sårede og skambidte dyr lidende i flere timer efter angrebet. Hvis det samme var sket mod en kanin i Sorø, så ville folk reagere på en helt anden måde, men nu sker det i Vestjylland, hvor der ikke er så mange stemmer, så har det ikke samme bevågenhed, siger Jannik Deleuran, der selv bor i Tim, syd for Ulfborg, hvor ulven er set adskillige gange.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Senest blev 17 naturplejefår i starten af juli formentlig dræbt af en ulv i Gludsted Plantage. Plantagen er kendt som ulveland, og der er observeret ulve i området. I marts i år blev en kødkvægkalv også dræbt af en ulv i den såkaldte vestjyske ulvezone.

Jannik Deleuran har ikke selv mødt ulve i Vestjylland, men set adskillige på vildtkameraer. Sammen med sin kone har han sommerhus ved Skagen, hvor han i sommer så en ulv på heden.

- Ulven skal slet ikke være i Danmark. Vi har for lille et areal og for høj befolkningstæthed. Problemet er ikke, at ulven skaffer føde ved at nedlægge en hjort i naturen, problemet er, når den jager dyr i indhegning i en slags blodrus. Dyrevelfærdsmæssigt er det helt uforsvarligt, siger Jannik Deleuran.

- Dyreværnsloven må stå over alle andre love. Efter min mening skal en landmand have mulighed for at beskytte sine dyr mod mishandling og skyde en problemulv, hvis den truer husdyrerne. Jeg er selv jæger, men jeg går ikke ind for nogen former for selvtægt. Jeg mener, man skal bruge lovgivningen og demokratiske midler for at fjerne ulven fra Danmark, siger dyrlægen.

rich-media-2
En kødkvægkalv blev 28. marts i år dræbt af en hanulv i Vestjylland. Privatfoto.

Ulvehegn

Flere steder er det forsøgt med særlige 1,10 meter høje ulvehegn med 4.500 volt, men det tiltag giver dyrlægen ikke meget for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De foranstaltninger er helt teoretiske. Det nytter ikke med de tiltag, der er foretaget for at beskytte husdyrerne mod ulven. Vi ser desværre, at ulvehegnene bliver saboteret, og ofte løber kronhjortene ind i hegnene og nedlægger dem. Der har også været tale om indførsel af særlige pyreneerhunde til at vogte fårerne, men hvem skal betale for det? Skal vi så pludselig have 50 pyreneer-vogterhunde i Danmark, hvor skal vi få dem fra? spørger dyrlægen.

Jannik Deleuran er bevidst om, at han med sine synspunkter stikker hånden ned i en betændt og følelsesladet ulvedebat, men han synes, det er nødvendigt.

- Vi skal væk fra alt det føleri og holde os til realiteterne. Nogle synes, det er åh så spændende med de nye rovdyr, men jeg ved med sikkerhed, at hvis de første ulve var kommet til Gribskov i Nordsjælland, så havde der været andre boller på suppen, og den politiske og folkelige stemning i Danmark ville være helt anderledes, siger han.

Dyrlægen møder en del borgere i det vestjyske, som er bekymrede for at møde ulven i naturen.

- Vi har netop oplevet, at en flok ulve har slået sig ned i en rapsmark ved Tim, hvor de har trampet cirka 100 kvadratmeter raps ned. Mange i området føler sig utrygge og tør ikke gå i skoven. De får at vide, at det er noget pjat, men frygt er ikke altid rationel. Hvad med dem som lider af forskellige fobier for edderkopper eller elevatorer, er det så også bare pjat, spørger dyrlægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jannik Deleuran har en stor bekymring for, at mange fåravlere og naturplejere vil opgive at drive fåreavl, fordi det bliver for problematisk, derfor frygter han, at ulven i højere grad end nu, vil vende sig mod indhegnede husdyr.

Ulven er fredet

Århus Universitet vurderer at der i øjeblikket befinde sig mindst fem voksne ulve samt et ungekuld i Danmark. Foruden ulven GW1156m, drejer dette sig om et ulvepar i Vestjylland og deres kuld på mindst seks hvalpe, den "nordjyske" hanulv (GW781m), samt endnu et individ i Midtjylland, som endnu ikke er identificeret. Da strejfulve færdes over store afstande, kan det præcise antal dog både være højere og lavere end dette estimat, fortæller Peter Sunde, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Århus Universitet, der i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Århus opsamler information om ulve til Miljøstyrelsen.

Ulven er fredet i Danmark og omfattet af EUs habitatdirektiv, der indeholder et forbud mod forsætligt drab. Det betyder, at ulve kun kan reguleres under særlige betingelser, hvor Miljøstyrelsen kan give dispensation fra direktivets forbud.

Dispensationen kan gives, hvis der ikke findes anden løsning, og det ikke truer ulvens naturlige udbredelse. Begrundelsen for dispensation kan blandt andet være hensyn til den offentlige sundhed og sikkerhed eller for at forhindre alvorlig skade på afgrøder, besætning, skove, fiskeri, vand og andre former for ejendom. (Kilde: Miljøstyrelsen).

Jannik Deleuran er bekymret for udviklingen i antallet af ulve i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der kommer flere og flere ulve i Danmark, hvad vil det så betyde? Se bare de problemer vi har med mårhunde. Den kamp har vi tabt på grund af helt utilstrækkelige tiltag, da mårhundene viste sig for første gang i Danmark. Det samme kan se med ulvebestanden., siger dyrlægen.