At puste og have mel i munden på én gang kan være svært, og er det derfor overhovedet muligt at lave en ordentlig pakning af jorden, mens man pløjer?

Der er forholdsvis mange muligheder, hvis du vil pakke jorden under pløjning, og de senere år er der kommet flere aktører på banen, som både tilbyder integrerede pakkere samt pakkere til montering foran traktoren.

Men hvad skal man vælge?

- Nogle producenter tilbyder derfor at fjerne stenudløseren på ploven, og det mener jeg bestemt ikke er nogen god ide

- Jens Iversen, indehaver af Ploveksperten

Det er meget et temperament-spørgsmål, og handler om at undersøge det egentlige behov for pakning af jorden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jens Iversen fra Ploveksperten nikker genkendend til at blive spurgt om, hvorvidt man skal vælge en integreret pakker på ploven eller en pakker til traktorens frontlift.

- Der er slet ingen tvivl om, at jo tungere en pakker er, jo mere pakker den, fortæller Jens Iversen.

Han henviser derfor til, at de frontmonterede pakkere ofte vejer tre gange så meget, som de integrerede pakkere bag på ploven og derved har en større pakkeevne.

rich-media-1
Jens Iversen, som er indehaver af Ploveksperten, kender udenmærket til tvivlen om valget af den rigtige pakker til ploven. Arkivfoto: AgriNord.

Begrænses af chaufføren

Én af de helt store fordele ved den frontmonterede pakker er muligheden for knusning af knolde, som kan være en udfordring med den integrerede pakker bag på ploven.

- En anden udfordring er, at chaufføren skal være indstillet på at lære noget nyt, og det kræver en mere rutineret plovchauffør, fortæller Jens Iversen, som påpeger, at det i mange tilfælde måske er faderen på bedriften, en elev, eller en løs-arbejder, som skal pløje en time af og til på bedriften.

rich-media-2
Pløjning med front-pakker. Her KvikPak fra Nr Virum Maskinstation.

- Det er bestemt ikke sikkert, at en mindre erfarn plov-chauffør synes, det er ret interessant at komme afsted med en frontpakker, hvor det kræver en smule mere af manden på sædet, end med en plov, hvor det hele er samlet bag traktoren.

Husk stenudløser

En liftplov med en integreret pakker er ofte et meget tungt redskab, som ved montering på traktoren pludselig kræver ekstra meget vægt foran traktoren.

- Nogle producenter tilbyder derfor at fjerne stenudløseren på ploven, og det mener jeg bestemt ikke er nogen god ide. Hvis en plov uden stenudløser rammer en jordfast sten, så er ploven gjort skæv på ingen tid, advarer Jens Iversen.

rich-media-3
Jens Iversen påpeger, at man aldrig må gå på kompromi og undlade at købe stenudløser til sin plov.

Hos Kverneland fortæller man desuden, at ud af et totalt plovsalg på omkring 150 Kverneland-plove om året i Danmark, sælger man blot fire til fem uden stenudløser.

Udnytter frontliften

Ved at montere en frontpakker på traktoren sparer man faktisk frontvægtene, og man udnytter også pludselig traktorens frontlift.

- Alt for mange bruger jo kun traktorens frontlift til at køre med en frontvægt, så den kan man jo ligeså godt udnytte med en frontpakker.

- En plov med integreret pakker kræver mere indstillng at køre med, når der skiftes mellem jordtyper og fugtighed. Hvis en plov med pakker indstilles under normale forhold, så skal indstillingen ændres, når der er behov for mere vægt på ploven for at opnå samme jordsøgende egenskab, som kan komme ved skiftende jordbundforhold og fugtighed i jorden.

Med en frontpakker kan det også være en udfordring med kørsel i bakket terræn, da en stor del af vægten fra forakslen skydes ud på siden af traktoren. Det kan enten afhjælpes med en AgriBumper-løsning, vand i forhjulene, eller ekstra vægt på frontpakkerens midterramme.

rich-media-4
Fordelen ved en frontpakker, er at den udnytter traktorens frontlift. Jens Iversen påpeger dog, at traktoren ikke må stejle ved isætning af både plov og pakker

Fordele og ulemper ved integreret pakker:

+ Alt er placeret bag traktoren og det er lettere for den mindre erfarne chauffør.

+ Hurtig til- og frakobling af traktor.

+ Kompakt enhed.

- Meget tungt for traktorens trepunkstlift

- Kræver ordentlig justering for ordentlig pakning

- Kan fjerne plovens jordsøgende egenskab

- Ikke alle tilbyder en stenudløser sammen med pakkeren

- Pakker altid jorden

rich-media-5
Fordele og ulemper ved en frontpakker.

Fordele og ulemper ved frontpakkeren:

+ Sparer frontvægten

+ Stor pakkeevne

+ Udnytter traktorens frontlift

+ Frontpakkeren kan løftes og bruges som frontvægt, hvis noget ikke skal pakkes ved pløjning

- Kræver tilvænning for chaufføren

- Kan kræve ekstravægt på forakslen, hvis der køres i bakket terræn

- Traktoren skal være stor nok til ikke at stejle ved isætning af både plov og pakker

rich-media-6
Fordele og ulemper ved en integeret pakker.

Hvilke type pakkere kan man få?

Her bringer vi en oversigt over, hvilke pakketyper der kan fåes på det det danske marked på nuværende tidspunkt. Vi tager forbehold for fejl og lignende, og derfor er det følgende kun et vejledende forklaring på de enkelte typer.

Kverneland Packomat

rich-media-7

Kvernelands Packomat leveres både til lift og kærreplove, og kan derfor leveres på plove fra tre til 12 furer. Pakkeren består af ringe, som pakker jorden ved at trykke med over 1.000 kg. Pakkeren kan leveres i S-modellen, hvor den er hydraulisk betjent ved ind- og udklap. Den kan leveres enten med 480 eller 600 mm ringe, og der kan vælges forskellige frontharver på pakkeren.

Tekniske specifikationer ved udgangspunkt i en 5 furet version:

Ringdiameter, mm: 480 eller 600

Arbejdsbredde, m: 2,8

Vægt, kg: 700

Antal ringe: 14

Cappon-pakkeren

rich-media-8

VSS tilbyder jordpakker til næsten alle typer plove til eftermontage om det er til springbolt eller hydraulisk stenudløser. Pakkeren består af 560 eller 700 millimeter rustfrie skiver, hvilket gør dem slidstærke. Trykket på pakkeren justeres ved hjælpe af stell-bolte, og derved flyttet vægten fra ploven til pakkerens plov og pakker.

Tekniske specifikationer ved udgangspunkt i en 5 furet version:

Ringdiameter, mm: 560 eller 700

Arbejdsbredde, m: Variabel

Vægt, kg: 478-548

Antal ringe: 15 eller 20

Lemken FlexPack

rich-media-9

Lemken tilbyder FlexPack på både liftophængte og kærreplove fra 4 til 12 furer. På nuærende tidspunkt leveres løsningen ikke sammen med stenudløser på ploven, men det arbejder Lemken på at løse. FlexPack består af 600 millimeter jernringe af valset vinkeljern, som er monteret i en 45 graders vinkel, og det betyder, at pakkerens ringe selv tømmes for jord. Pakkeren er monteret parvis med fire ringe, som kan give sig i forhold til ophænget. Trykket på FlexPack sættes hydraulisk, og der kan lægges op til 80 bars tryk på ploven, som svarer til 400 kg pr. monteringsarm mellem plov og pakker.

Tekniske specifikationer ved udgangspunkt i en 5 furet version:

Ringdiameter, mm: 600

Arbejdsbredde, m: 2,75

Vægt, kg: 510

Antal ringe: 20

Kvik-Pak

rich-media-10

Den front-monterede Kvik-Pak leveres til liftplove fra fire til seks furer. Pakkeren skydes fra side til side med wiretræk, som trækkes hydraulisk. Indtil nu har systemet kørt i nogle glidebaner, som skulle smøres med fedt, men som noget helt nyt har Kvik-Pak nu opdateret pakkeren til at kører med ruller i stedet, så man på den måde undgår den daglige smøring med fedt på glidebanen. Til sæson 2019 har man også leveret Kvik-Pak i en 3,4 meter løsning til en halvbugseret otte furet plov på 16 tommer.

Tekniske specifikationer ved udgangspunkt i en 5 furet version:

Rørpakvalse diameter, mm: 600 eller 550

Ringpakvalse diameter, mm: 450

Arbejdsbredde, m: 2,60

Vægt, kg: 1.800

ToLevel-Pakker

rich-media-11

Front-pakker med to rørpakvalser. Begge valser er med indvendigt afskrab, så jorden ikke samler sig i valserne. Sideforskydes fra side til side med et hydraulisk-stempel. Den forreste valse foretager den øvre pakning, og den store diameter giver en meget lille rullemodstand uden doze-effekt. Den bagerste valse foretager den dybere pakning.

Tekniske specifikationer ved udgangspunkt i en 5 furet version:

Stor Rørpakvalse diameter, mm: 600

Lile rørpakvalse diameter, mm: 400

Arbejdsbredde, m: Ikke opgivet

Vægt, kg: 1.600