Når forbrugerne i Kina vælger dansk svinekød, skal han eller hun kunne være helt sikker på, at det faktisk er kød, der har været igennem en dansk veterinærkontrol, der ryger i indkøbskurven, skriver dr.dk

Dette skal et fingeraftryk i form af en QR-kode nu være med til at sikre, så danske virksomheder ikke får misbrugt deres varemærke i udlandet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Teknologien hedder Blockchain, og har tidligere været brugt til mindre forsøg med at gøre fødevarer nemme at spore.

Nu har Danish Crown valgt at bruge teknologien.

Ifølge Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling i Randers, sker det ofte, at produkter fra store danske virksomheder bliver kopieret eller efterlignet.

- Det kan være, at man prøver at lave et design, der lægger sig tæt op ad vores Danish Crown-krone. Eller at man genbruger vores emballager med kød fra andre producenter, forklarer Søren Tinggaard til dr.dk.

Ifølge dr.dk fungerer blockchain-teknologien sådan, at hvis en virksomhed som Danish Crown skal sende en kasse med svinekød til udlandet, så giver den hvert enkelt produkt et unikt fingeraftryk, som bliver noteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når svinekødet eksempelvis lander hos et supermarked i Kina, vil personalet kunne scanne fingeraftrykket for at sikre, at det er kød fra Danish Crown.

Teknologien har også den funktion, at den sladrer, hvis andre forsøger at bryde ind i kæden mellem producent og forhandler.

- Hvis nogen forsøger at hacke det her - og det kan lade sig gøre, for ingenting er 100 procent sikkert - så bryder man en kode. Dermed er jeg klar over, at nogen har fiflet med det, og kan søge information ad andre veje, siger Henning Høgh Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet til dr.dk.