De kæmpe store drivhuse tordner sig op langs vejen og ligger på en lang, flot række. Men det er langt fra et gartneri, som gemmer sig bag glasfacaden. Det er en supermoderne medicinalvirksomhed sikret både af hegn og døgnbemandet af vagter. Det skyldes produktionen af medicinsk cannabis på stedet, som kræver både bevogtning og sikkerhed.

Oprindeligt rummede stedet et konkursramt gartneri med 36.000 kvadratmeter drivhuse. Af dem har Spectrum Therapeutics taget 24.000 kvadratmeter i brug efter en grundig og gennemgribende renovering fra a til z. Ligeledes er der bygget 2000 kvadratmeter i to plan til efterbehandling af blomsten, som er den, der bruges til medicinsk cannabis. Dertil rummer adressen også 600 kvadratmeter administration.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spectrum Therapeutics er et datterselskab af Canopy Growth fra Canada og blev etableret i 2017. Lokale kræfter tog initiativet til dette med baggrund i den forestående legalisering af medicinsk cannabis, og grundstenen blev lagt for en produktion i Danmark

Indtil maj havde Spectrum lov til at øve sig på at dyrke og teste medicinsk cannabis, og i maj fik virksomheden godkendelse til at dyrke og sælge medicinsk cannabis, og derfra kunne virksomheden bygge en fuld produktion op, som efter planen skal gå i drift fra oktober.

- Vi er 80 procent i mål. Drivhusene er færdige og godkendt af lægemiddelstyrelsen. Bygningen er færdig, og vi mangler at opbygge efterbehandling. Så skal bygningerne tages i brug, og så slutter vi af med en kontrol, og så kan vi gå i fuld produktion, siger direktør Morten Snede og tilføjer:

- Vi arbejder med ensartet plantemateriale. Fra stikling til man høster tager det tre måneder. Vi skal tilpasse produktionen efter behov. Planten er genetisk fremavlet til at give det indhold, man vil have. Vi har de planter, som markedet efterspørger og kan lave produktion efter det, siger han.

rich-media-2
Det tager cirka tre måneder at producere slutproduktet blomsten fra medicinsk cannabis. Foto: Spectrum

Vil se en specialisering

Spectrum Therapeutics er de første i Danmark, som har fået godkendelse til produktion. Og Spectrum ser et godt perspektiv for både produktion af medicinsk cannabis samt markedet for det i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark er ikke et stort marked. Jeg tror, at det er kommet for at blive, og man vil se en produktinnovation, men også et skift i markedet fra at have hele værdikæden til en specialisering og så vil man se konsolidering. Der er store driftsfordele i produktionen, og det vil de små producenter lide under, siger Morten Snede og tilføjer om markedssituationen for medicinsk cannabis i Europa:

- Kapaciteten i Europa vil vækste og vil sætte priserne under pres. Det ser man i USA, hvor flere producenter er kommet til, og det giver dyk i pris. Det vil vi også se her. Efterspørgslen er stigende, men der vil komme mætning af markedet. Det er mere kompliceret, end vi regnede med, men det er en uklar konkurrence, fordi der ikke er ens regler i EU-landene. Det er svært at gennemskue de enkelte lande, forklarer Morten Snede.

Blandt andet legaliseringen var en af årsagerne til, at Spectrum netop skulle slå sig ned i Danmark. Ligeledes var der også politisk interesse for det, samt en eksportmulighed, som gjorde det interessant at investere i.

- Man kan lave et højtkvalitetsprodukt, som kan sælges i hele Europa. Vi har den fordel, at når vi er godkendt af de danske lægemiddelmyndigheder, så ved man, at vi kan leve op til de høje krav til produktets kvalitet, siger Morten Snede.

Selvom Spectrum er en medicinal virksomhed, så har virksomheden også kunnet drage nytte af områdets store erhverv; gartnerier. Det har gjort det lettere at finde de mennesker, som skal have med planterne at gøre, men det har også været vigtigt for Spectrum at finde folk fra medicinalindustrien. Når produktionen er oppe at køre beskæftiger Spectrum cirka 100 mand i Stige i alt. Heraf cirka 80 i produktion og efterbehandling. De personer, som skal have med planterne at gøre, har været igennem en grundig træning blandt andet i Canada, ligesom virksomheden som nævnt har testet produktionen af medicinsk cannabis af igennem en længere periode. Ligeledes har virksomheden gavn af en gruppe canadiere, som er kommet fra ejervirksomheden, og de øser ud af deres erfaring i Spectrum i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det er ikke svært at producere en plante, men det er svært at gøre det i stor skala og med meget få afvigelser, siger Morten Snede.

rich-media-5
Planterne plejes af gartnere, som har fået særlig opgave. Foto: Spectrum

Ingen konkurrence

De seneste måneder har forskellige virksomheder meldt deres ankomst på det danske marked for medicinsk cannabis, men så længe, at Spectrum Danmark er de eneste med en godkendelse føler de sig godt klædt på til konkurrencen.

-Vi mærker ikke konkurrence, fordi ingen andre er godkendt, og vi ved ikke, hvor langt de andre er. Vi har fået GMP-licens og kan gå i gang. Måske får de andre den, men det er ekstremt dyrt, og jeg kan ikke forestille mig, at alle kommer i mål med det. Den danske konkurrence frygter jeg ikke. På sigt vil der være 2-3 producenter. Andre lande kan være større trusler, fordi de har mere lempelige krav til produktion, siger Morten Snede med henvisning til både Syd- og Østeuropa, hvor både energien og arbejdskraften er billigere end i Danmark.

I dette regnskabsår går Spectrum i gang med at sælge produkter, og derfor er forventningen, at virksomheden skal gå i plus efter to regnskabsår, hvor der er investering i produktion og faciliteter med underskud til følge. Det siger lidt om, hvad det kræver at være en del af branchen.

- Vi går i maxproduktion fra oktober eller november, hvis det går, som det skal. Det handler om at komme i gang og producere et stabilt produkt. Vi skal have flere typer produkter, så vi kan levere hele spektret af produktet, siger Morten Snede og tilføjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at det kommer til at betyde meget at være en del af noget større. Medicinsk cannabis er som andre farmaceutiske virksomheder, at man skal have størrelse og en vis kapital. Den måde, som det har været lagt an på, at man så det som redning for gartnerier har været at stikke blår i øjnene på dem. De kan ikke leve op til standardkravene. Det kan få den modsatte effekt, og det er synd for branchen, at man ikke ved, hvad der skal til. Der er flere, som er teamet op, og er gået sammen med et større selskab. Det skal der til for at gå i den store skala. Så vil fremtiden vise, om de kan etablere sig, siger Morten Snede.

Det er kommet bag på ham, hvor lidt mange har sat sig ind i branchen, inden de har overvejet at gå ind det.

- Mange så muligheden for penge. Man kan ikke gøre det uden investering. Vores hedder over 200 millioner kroner, og vores businesscase er ikke halvandet til to år, men den går længere ud i fremtiden, siger Morten Snede.