- Det er både godt og skidt, for det er jo forfærdeligt at skulle sige nej til kunderne, men samtidig er det dejligt, at budgettet allerede er nået for 2019.

Sådan sagde salgschefen fra Fasterholt, Steen Alexandersen, da den danske producent af vandingsmaskiner måtte melde udsolgt sidste år efter de store efterspørgsler som følge af tørken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil gerne forbrede sig

Det var allerede i oktober i 2018, at Fasterholt måtte begynde at sige nej til kunderne. Men salget er fulgt med efterspørgslen siden, forklarer salgschefen til Maskinbladet i juni.

- Sæsonen startede tidligt i april og ind i maj måned, og lige nu er det forskelligt, hvor der er behov for at vande med alt det regn, vi har fået.

Men det lader ikke kun til, at den bølge som Fasterholt red på i 2018 og 2019 er helt stilnet af. For tørken har haft konsekvenser for salget helt indtil 2020.

- Vi har allerede solgt en del til næste sæson i 2020. Der er en del, der gerne vil forberede sig på næste år, siger han.

Tørken var opvågning

Forklaringen skal findes i, at tørken var en slags advarsel i forhold til vandingskapaciteten, mener salgschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ser ud til, efter sidste sæson, at flere har fået en opvågning efter tørken og fundet ud af, deres maskiner måske ikke har den kapacitet, de har brug for, ligesom at flere har udvidet deres arealer, og har nu brug for nye maskiner. Det kan vi se på salget, siger Steen Alexandersen.

Men salget er svært at forudsige.

- Vi forventer, at salget til 2020 bliver lidt lavere end til 2019. Men det er svært at spå om, for det kan blive tørt fra nu af og til høsten, og så stiger salget måske igen, siger Steen Alexandersen.

Bliv klar til næste år

Han råder generelt til, at man bruger tiden nu på at få set sine maskiner efter og måske overveje, om man har den kapacitet, man har brug for.

- Vores bedste råd er, at man skal forberede sig på tørke fremadrettet, så man ikke står til næste sæson med en maskine, der skal repareres eller uden nok kapacitet. Det kan man passende bruge tiden nu på at se efter. De klimaforandringer vi ser, kan betyde længere perioder med tørke, og det er godt at være rustet til, siger han.