- Jeg er født ind i det her fag, og jeg har aldrig ville andet. Fra jeg kunne gå, tog jeg gummistøvlerne på og gik med min far ud, og jeg elskede at sidde i traktoren. Derfor har jeg altid sagt, at jeg skulle være landmand og hjem og have gården.

Sådan siger 38-årige Nikolaj Mølgård Nielsen, der blev selvstændig landmand i 2007 på gården Nørremark i Lemvig, hvor der er gang i både mink, mælk og mark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nikolaj er en af de mange landmænd, som elsker livet på landet. Han har sammen med de øvrige landmænd bidraget til den top 10 over gode grunde til at være landmand, som Seges og sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse netop har offentliggjort.

10 Gode grunde til at være landmand:

- Alsidigheden ? mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens.

- Friheden ? man planlægger selv sit arbejdsliv og er "herre i egen mark".

- Kærligheden til dyrene.

- At se noget gro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At arbejde med noget konkret og meningsfuldt.

- Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater.

- Mulighed for god indtjening.

- At være i naturen og nyde den friske luft.

- Gode digitale muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er let at forene arbejdsliv og familieliv

Glæderne ved at være landmand

Landmand Anders Harck er formand for Sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse. For ham og den øvrige sektorbestyrelse er det en vigtig mission at få de positive fortællinger frem om erhvervet, blandt andet for at det stadig er et attraktivt fag at vælge for de unge.

- Det kan let blive en selvopfyldende profeti, hvis vi hele tiden underspiller eller fokuserer på udfordringerne, hvilket vi landmænd måske har en tendens til. Så vi skal også huske fremadrettet at fortælle alt det, der går godt og tage de gode grunde med os, hvor vi kommer, opfordrer han.

- Vi vil gerne være en del af et populært og interessant erhverv, det er rart at arbejde i, og hvor vi også på sigt kan rekruttere dygtige medarbejdere, sælge vores ejendomme videre til næste generation og bevare fællesskabet og mulighederne for selvejet, siger Anders Harck.

Derfor opfordrede sektorformanden tidligere i år alle landmænd til at byde ind med deres gode grunde til at være landmænd, så de kan dele dem med de unge, måske kommende landmænd, som indimellem kan tvivle på, om landbruget overhovedet er en branche for dem.