Startupvirksomheden Grainit med base i Agro Food Park i Skejby går snart ind i det fjerde år. Baggrunden for Grainit bunder i ønsket fra landmænd om en nemmere mulighed for at holde styr på korn og afgrøder, når det har forladt marken. Grainit er stiftet af Ivan Baadsgaard sammen med investorer fra ind- og udland.

-Vores mål er at lave lagerstyring og opsamle data i forbindelse med lagerbevægelser. Landbruget er den eneste branche, hvor man ikke kan trække en opgørelse, når dagen er omme, siger Ivan Baadsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at virksomhedens produkt har været på markedet de sidste tre somre og dermed været igennem tre høstsæsoner, hvor af de to seneste har været på et godt kommercielt niveau.

Det har også gjort, at kendskabet til virksomhedens produkt med blandt andet lagerstyring har været mere opmærksomhed, og det begynder Grainit nu at kunne mærke på interessen og efterspørgslen blandt danske landmænd.

-Lige nu er det okay at sidde med det, fordi der ringer landmænd, som kan argumenterne selv og gerne vil have produktet. Vi har et godt produkt, som virker, og det kan løse det behov, som er i markedet, siger Ivan Baadsgaard.

De første behov som Grainit skulle løse handlede om lagerstyring og opkobling til foderanlæg. De to dele er gennemtestet og virker. Den seneste tid har Grainit arbejdet med virksomhedens to nyeste ben, og her er resultaterne lovende, fortæller direktøren.

-Det tredje ben er vejeceller under siloerne. Vi har kørt et projekt nu igennem en længere periode med øko-grise. Vi kan registrere, hvor meget foder der er taget hver dag. Det kan landmanden bruge i kombination med at veje grisene, så han kan lave forbrug kontra tilvækst. Økonomien i setuppet er okay, og jeg tror, at det bliver en god businesscase, siger Ivan Baadsgaard, som fortæller, at både landmanden og foderstof har stor gavn af netop disse data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fjerde ben i virksomheden er meget nyt, men forventningerne er også store, fortæller direktøren. Projektet er med Bornholms Bioenergi.

-Det fjerde ben er biogas. Vi har været i dialog om projektet længe, og det er også centreret omkring registreringer. På Bornholm har de brovægt med vores boks koblet på, hvor alle ind og udgange så bliver registreret på mobilen samtidigt med at det giver et godt overblik. Det er noget, vi har luret på længe, og erfaringerne er lovende derfra, forklarer Ivan Baadsgaard.

Godt ståsted

Den viden og de erfaringer, som Grainit har fået, giver virksomheden et godt sted at stå på og gode forhåbninger til fremtiden.

-Vi er et sted, hvor tingene spiller, og hvor landmændene ved, at de skal have styr på deres butik. Det kan vi hjælpe dem til, og der er nogle, som vil lege med os både foder- og vægtfirmaer. Foderkonsulenter synes, at det er spændende. Business og innovation kan gå hånd i hånd. Nu skal vi give dem merværdi, siger direktør Baadsgaard.

Han håber dog, at både følgeerhvervene og landbruget i endnu højere grad vil være med til at dele data med hinanden for at kunne optimere på både viden og forrentninger, så industrien ikke bliver overhalet af spillere udenfor landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også udlandet er et vigtigt område for en virksomhed som Grainit.

-Jeg tror meget på Grainit. Danmark er vores nærområde, men det er ikke vores eneste markedsplads. Vi skal have mere. Jeg er først tilpas, når jeg har det meste af verden. Vi oplever interesse udefra på produktet. Vi har noget at kunne gå i gang med i udlandet. Der er virksomheder, som gerne vil noget med os, og det gør det lettere. Det handler om at få det ud. Nu skal vi med på Agritechnica, for nu mener jeg, at vi er klar til det. Vi skal kigge mod udlandet, fortæller direktøren og tilføjer.

-Men det er lettere at prøve produktet af i Danmark, og innovationskraften er større her end andre steder. Vores ideudvikling kommer jo fra brugerne. Vi skal have feedback fra brugerne, men nu vi kan gå uden krykker, fordi produktet er godt nok. Men uden en glad kunde, har du ingen kunder, siger Ivan Baadsgaard.

Udviklingen af Grainit sker i Danmark i selskaber, som Ivan Baadsgaard også er involveret i, mens boksen produceres af CowConnect, som Grainit har et godt samarbejde med. Produkterne komplimenterer hinanden godt, fortæller Ivan Baadsgaard

Fokus på kunderne

For Grainit handler det meget om at holde fokus på kunderne og produktet, så hele systemet omkring Grainit fungerer. Men formår man det, så er fremtiden meget lys for virksomheden, mener direktør Ivan Baadsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Kommercielt er vi ikke der, hvor jeg gerne vil være. Vi har heller ikke helt teamet på plads. Der er en vej, som har åbnet sig, men nu skal vi finde de rigtige mennesker. Der er en parathed ved landmændene, som ikke var der for tre år siden. Tingene har forandret sig meget i den positive retning de sidste to måneder. Det er fedt. Vi skal holde kunderne tilpas, vores backoffice skal spille, og så skal vi bare levere. Innovationen holder vi nok lidt igen på. Jeg har en drøm om, at nogle vil putte mange penge i det og rulle det ud i et større format. Det er en rejse frem mod den store investor, siger Ivan Baadsgaard.

Han har dog også en klar vision om, at virksomheden skal være i flere lande inden for en overskuelig fremtid.

-Hvis jeg skal ud i hele verden, så skal jeg have en større investor ind over. Nu har jeg noget, hvor vi organisk kan følge med, men mit ambitionsniveau er voldsomt større. Vi skal finde den eksterne investor, som kan se potentialet og kan være med i kulturen omkring innovation, fortæller han.

Og hvis man spørger ind til, hvor Grainit er om fem år, så har direktøren også et klart svar, selvom han synes, at det er langt ude i fremtiden for en technologivirksomhed.

-Om fem år er vi i 50 lande. Det er vildt at tale om fem år i en teknologivirksomhed. Vi er i 15 lande om et år. I teknologiverden er det svært at arbejde så mange år frem. Agiliteten og innovation er fed i teknologiverdenen. Hvis den vej ikke duer, så må vi navigere, siger han.