Med nøjagtig satellitnavigation kan ukrudt i roerækkerne bekæmpes billigere og med færre pesticider. Alene på radrensning kan Dansk Landbrugs Management spare over fem tusind kroner per hektar med teknologien.

Radrensning blandt roer kan være en prekær affære, for der skal rammes plet hver gang, hvis afgrøderne ikke skal lide overlast. Med avanceret satellitudstyr kan opgaven dog løses, uanset hvor tilgroet marken er. Ifølge danske Geoteam, der har specialiseret sig i præcisionslandbrug, er der såvel økonomiske som klimamæssige besparelser at komme efter.

? Med et TrueTracker-system hvor der bliver eftermonteret en GNSS-modtager samt hydrauliske styreventiler på det redskab, der spændes efter traktoren, opnår redskabet nøjagtighed ned til få centimeter. Det giver landmændene mulighed for at sætte tidligere ind og med højere præcision med radrensning og sprøjtning end tidligere, siger Henrik Rhode Nissen, konsulent for præcisionslandbrug hos Geoteam.

Snorlige rækker skåner roerne

Som følge af det kolde og våde vejr i 2017 mistede Dansk Landbrugs Management i Køge, som driver 5200 hektar landbrugsjord, en stor del af deres økologiske roehøst. Det fik driftsleder Morten Lund Olesen til at undersøge mulighederne inden for satellitstyret præcisionslandbrug.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

? Kombinationen af dårligt vejr og sløve roer betød, at vores kamerabaserede radrensere ikke kunne se roen for bare ukrudt. Derfor indstillede vi os på at prøve Trimbles TrueTracker-system, der er et GNSS-baseret system, som har så høj nøjagtighed, at vi kan tillade os at blindradrense, siger Morten Lund Olesen og pointerer, at løsningen også giver mening økonomisk:

? Med TrueTracker kunne vi fravælge en manuel lugning, som koster i omegnen af 6-10.000 kroner per hektar, og i stedet benytte vores maskinpark til radrensning, som så koster lidt under 1000 kroner per hektar.

For at satellitstyringen af redskaberne er mulig, kræver det, at rækkerne bliver sået med samme system. For med en nøjagtighed på ned til to centimeter er det fatalt, hvis maskinen ikke ved helt præcist hvor rækkerne går.

Sparer mere end halvdelen af pesticiderne

Særligt ved det økologiske landbrug betyder systemet, at der tidligere og med højere nøjagtighed kan sættes ind overfor ukrudt. Men også i konventionelt landbrug er der besparelser at hente, både økonomisk, men også for miljøet.

? Med den store præcision har vi kunnet slukke for halvdelen af dysserne, sænke vores bomsprøjter og indsnævre brugen af pesticider, så vi kan spare næsten 60 procent af vores sprøjtemidler og opnå en endnu bedre effekt, siger Morten Lund Olesen.

TrueTracker er et GPS-baseret redskabsstyringssystem som kan tilkobles det eksisterende autostyringssystem fra Trimble. Herved har du høj nøjagtighed på både traktor og redskab.