- Det bliver jo lynhurtigt et data-helvede.

Sådan lød det faktisk fra flere af de fremmødte mælkeproducenter til dette års Grovfoderekskursion, når de blev spurgt ind til brugen af udbyttemålere og NIR-sensorer på finsnittere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Enkelte mente man måske kunne sparer besøget af fodringskonsulenten til opmåling af ensilagestakken og en analyse af indholdet, hvis finsnitteren kan foretage målingen, mens andre mente, at man alligevel ville have fodringskonsulenten ud og kigge på ensilagestakken - og hvad er der så vundet?

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have det her gjort meget mere brugervenligt, fortalte Jesper Mortensen fra CowConnect, som sammen med Seges netop nu er igang med at gøre brugen af udbyttemålere og NIR-sensorer mere brugervenligt og mere pålideligt.

KLIK HER og se mere om det nye samarbejde, og hvordan der netop nu laves et grundlag for at kunne gøre NIR-sensorer langt mere pålidelig under danske forhold.

rich-media-2
Jesper Mortensen fra CowConnect får her mikrofonen under Grovfoderekskursion, og fortæller om det samarbejde man netop nu har igang med Seges om mere pålidelig brug af NIR- og udbytteregistering.

Mange muligheder

På Grovfoderekskursion 2019 præsenterede de forskellige producenter af finsnitter deres systemer til indsamling og håndtering af den forholdsvis store data-mængde fra marken.

- Vi har stor erfaring med NIR-teknologien og har faktisk mulighed for at bruge samme NIR-sensor på tre forskellige måder, fortalte Mogens Mikkelsen, specalist i AMS-løsninger hos den danske John Deere-forhandler, Semler Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Foruden at bruge sensoren på finsnitteren, så kan den også bruges standinært samt på gyllevognen.

rich-media-4
Mogens Mikkelsen fra Semler Agro fortæller her om brugen af NIR-sensor fra John Deere.

Krone fortalte til Grovfoderekskursion, at man i sammenspil med deres finsnitter og frakørselsvogne har mulighed for trådløst at sende data om vognens vægt direkte til finsnitterens terminal og derved sikre en ordentligt kalibering af systemet.

rich-media-5
Claus Fey fra den danske importør af Krone, Brøns Maskinimport fortæller her om hvordan Krone har mulighed for at hente data om vognens vægt direkte ind i finsnitterens terminal - helt automatisk.

Hos Claas fortalte man om tyske test af udbyttemåler på finsnitteren, som blev holdt op imod indvejning over en brovægt, og hvor der blev vist en fejlprocent på 0,21.

- Det er netop her det kan gå galt. Der skal være virkelig godt styr på, at kaliberinger af vægte er hundred procent i orden.

rich-media-6
Iwer Dall fra Danish Agro Machinery, som er den danske importør af Claas, fortæller her om nøjagtigheden af Claas udbyttemåler.

Kan se muligheder

Hos den første besøgsvært på Grovfoderekskursion, Harro Marquardsen i Fauerby, har man ikke prøvet hverken udbytteregistering eller NIR-måling af grovfoderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Steffan Møller, fodermester hos Harro Marquardsen (th) har enndu ikke erfaringer med hverken udbyttemåling eller NIR-sensorer.

- Jeg vil have investeret i en brovægt til kontrolvejning af indkøbt foder og lignende, og her var det jo nærliggende at indveje grovfoderet, når det kommer fra mark til silo, men det er bestemt ikke derfor, at jeg køber en brovægt. Jeg har en smule svært ved at se det økomoiske potentiale i at få udbyttemålt og NIR-registeret mine græsmarker, fortæller den sønderjyske økologiske mælkeproducent, som driver 408 hektar med 345 køer plus opdræt.

Anderledes ser det ud hos Grovfoderekskursionens anden besøgsvært, Jacob Petersen, som i første slæt græs har fået målt sin andel af kløver med et Clovercam på maskinstations-skårlægger-sæt.

Læs mere om måling af kløver-andel fra Grovfoderekskursion HER.

- Det kunne være rigtig godt at finde ud af, om den mavefornemmelse man har af eksempelvis sine græsmarker, også holder stik. Det tror jeg der kan være en økonomisk mulighed i, men det kræver bare, at vi får nogle data, som er brugbar og kan omsættes, fortæller Jacob Petersen som driver 268 hektar med 400 køer plus opdræt.

- Hvis jeg kendte til kvaliteten af mine marker på markniveau, så er jeg sikker på, at vi eksmepelvis kunne øge indholdet af protein i græsset.

rich-media-10
Jacob Petersen kan se store muligheder i at kende til kvaliteten af det foder, som hentes hjem fra de enkelte marker.