Udover en pæn fremgang for amerikansk majs- og sojatilsåning, sætter dagens afgrødekommentar fokus på møllehveden, der falder tilbage til det laveste niveau i tre uger.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Matif møllehveden lukkede i går i underkanten af et par euro lavere, til det laveste niveau i tre uger. De europæiske afgrødekonditioner ser overnet favorable ud for hvede og majs. I Frankrig, Tyskland og Polen meldes der om temperaturer over gennemsnittet, men samtidig også om nedbør over gennemsnittet, og dermed sætter varmen for nuværende sig ikke i udbytterne.Bekymringerne om vejrmarkedet henvender sig i øjeblikket primært til tørt vejr omkring Sortehavet. Alligevel hævede russiske Prozerno i sidste uge deres forventninger for den russiske hvedeproduktion til 82,8 mio. tons i 19/20 sæsonen, mens IKAR til gengæld sænkede sine forventninger til den russiske hvedeeksport for kommende sæson til 37 mio. tons, som en konsekvens af tørt vejr. Estimaterne for Rusland/Sortehavet flyver i øjeblikket lidt i hver sin retning, men at tyde ud fra prisudviklingen, er vejreffekten for nuværende begrænset, da der stilles spørgsmålstegn ved, hvor stor effekt det får på udbytterne på nuværende stadie.

I Chicago holder hvedepriserne lidt bedre stand, men har også andre bekymringer at forholde sig til, primært relateret til majsen. Det våde vejr i USA har fortsat ikke for alvor sat sine spor på de amerikanske hvedekonditioner, som i sidste uge blev opretholdt uændret med 64 procent kategoriseret som god/meget god, hvilket er højt sammenlignet med tidligere år. Også konditionerne for vårhveden er i den høje ende, hvor 81 procent af arealerne er kategoriseret som værende i god/meget god stand, mod 70 procent på denne tid sidste år. I det sydlige stater er høsten stille og roligt sat i gang, og 4 procent af hvedearealerne estimeres for nuværende høstet.

Tiltrængt tørvejr havde i den forgangne uge en positiv effekt på tilsåningen af majs og sojabønner. Tilsåede majsarealer viste i sidste uge en fremgang på 16 procentpoint, og det bringer de samlede arealer op på 83 procent, mens fremgangen for sojabønner var 21 procentpoint, hvor 60 procent af de forventede arealer nu er tilsået, mod et 5-års gennemsnit på 88 procent. Kigger vi et par uger fremad, er der udsigt til yderligere fremgang i tilsåningen de kommende par uger, med en normalisering af vejrmønsteret for få vidt angår temperaturer og nedbør. Omvendt gode er udsigterne for den sydamerikanske produktion. Her lyder de brasilianske produktionsestimater på 100-103 mio. tons, og de argentinske på 51-53 mio. tons. Det bringer den kombinerede produktion fra de to lande op på 152-155 mio. tons, mod USDA's 149 mio. tons.

Maj måneds WASDE-rapport bliver i aften offentliggjort, og her får vi de første indikationer på, hvordan det våde amerikanske vejrmønster forventes at påvirke arealer og udbytter. Vi vender tilbage med en kommentar umiddelbart efter rapporten i aften kl. 18.00 dansk tid.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce