Frem mod efteråret vil 145 organisationer indsamle så mange underskrifter, at Europa-Kommissionen tvinges til at tage stilling til de mere end 300 millioner europæiske landbrugsdyr, som lever indespærrede i små bure. Og det europæiske borgerinitiativ "Ud af buret" har tre måneder inden deadline indhentet de krævede en million underskrifter.

Målet er at få 1,3 million underskrifter fra Europas borgere, og dermed bliver initiativet det femte i EU's historie, der når så stor opbakning, at det pålægger Europas udøvende magt at tage emnet op. Og det glæder Jeppe Kofod, der netop er blevet genvalgt til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Initiativet er jo rigtig vigtigt, fordi det hjælper os, der arbejder med dyrevelfærd i parlamentet, med at sætte pres på Kommissionen, så vi kan få en ny lovgivning igennem. Så vi kan sikre, at søerne ikke står spændt i burene, når de er i stalden, siger Jeppe Kofod.

Der er knap 20 millioner søer buret inde i drægtighedsstalde og i farebøjler rundt omkring i Europa. I Danmark alene drejer det sig om godt to millioner søer. Det fremgår af optællinger fra Compassion in World Farming.

Danskerne ønsker dyrevelfærd

Mere end 50.000 danskere har skrevet under. Det er over seks gange så mange, som var krævet af Danmark. Så danskerne har taget godt imod initiativet, og derfor bør en kommende regering også være opmærksom på ønsket om at befri landbrugsdyrene fra burene, mener kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark, Johanne Gabel.

- Millioner af dyr i EU's landbrug lever et unaturligt liv i bure under epidemiske forhold. Dyrene lider i burene, og danskerne vil have dem befriet. Derfor er vi langt over tærsklen for antallet af danske underskrifter allerede, og vi kan bare konstatere, at danskerne bidrager markant til at sætte landbrugets indespærrede dyr på EU's politiske dagsorden, siger Johanne Gabel.

I begyndelsen af 2018 førte et europæisk borgerinitiativ senest til et konkret lovgivningsforslag, da Europa-Kommissionen foreslog en revision af drikkevandsdirektivet og retten til rent drikkevand. Hidtil har fire ud af mere end 75 borgerinitiativer været i stand til at samle tilstrækkeligt med underskrifter.