I dagens afgrødekommentar sættes der fokus på, at Coceral opjusterer forventninger til europæisk hvedeproduktion og nedjusterer for rapsfrø.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Med forlænget weekend blandt to af store finansmetropoler med Spring Break i Storbritannien og Memorial Day i USA, var der på forhånd ikke forventninger om de store prisudsving i går. Godt nok havde Matif møllehveden et lille efterslæb i forhold til fredagens luk i Chicago, men at den europæiske møllehvede skulle springe lidt over 2 procent i vejret på rekordhøj omsætning for september- og december kontrakterne, havde vi ikke set. Stigningerne blev båret af amerikanske vejrprognoser, der henover weekenden ikke viste tegn på bedring i det amerikanske majs- og sojabælte for indeværende uge.

Tidligere har bevægelserne i sojakomplekset været begrænset, men bønner og skrå begynder nu at røre lidt mere på sig. De lave priser på sojabønner giver spekulationer om, at amerikanske landmænd vil foretrække at gøre krav på deres 'prevent plant' afgrødeforsikring, frem for at så sojabønner til uattraktive priser. Spekulationerne om at lavere majsarealer vil øge antallet af sojaarealer, vil i så fald ikke holde vand. Tværtimod driller det våde vejr også såarbejdet af sojabønner, om end vinduet for sojabønner 'lukker' senere end for majs. Ikke desto mindre begynder disse forhold nu også at bakke op om sojapriserne. Og stigningerne til sojakomplekset kan endnu have lidt momentum. Selvom fondene havde travlt med at inddække deres shortpositioner i afgrødemarkedet i sidste uge, så galte det kun i begrænset omfang sojabønnerne. Her blev fondenes solgte positioner kun nedbragt med knap 16.000 kontrakter, og det betyder, at de fortsat er nær rekordshort i sojabønner med 153.000 kontrakter. Vi medgiver, at fremtidsudsigterne for sojakomplekset er kompliceret med store lagre, kinesisk importtold på amerikanske bønner, og senest indvirkningen af det våde amerikanske vejr, der fører til areal- og udbytte spekulationer.

Henover natten udviser handlen i Chicago da nye stigninger. Majs og hvede er oppe med 2,5 procent, mens sojabønner og skrå er oppe med 1,5-2 procent. Analytikere betegner en situation, hvor op mod 30 procent af de forventede majsarealer ikke vil være tilsået ved indgangen til juni som kritisk. Dels øger det risikoen for færre majsarealer, dels øger det risikoen for udbyttetab. Grundet gårdagens helligdag i det amerikanske, er USDA's tilsåningsestimater udskudt til i dag og ventes for majs kun at være fremskreden med 10-15 procentpoint til 60-65 procent total.

På vores hjemmelige marked hævede Coceral i sidste uge sin prognose for den europæiske hvedeproduktion på ny høst til 140,3 millioner tons, mod 127,4 millioner tons i sidste år. Knapt så positivt ser det ud for rapsproduktionen, der blev sænket til underkanten af 18 millioner tons, mod 19,7 sidste høst. Den europæiske forsyningsbalance for kommende sæson ser ud til at blive stram, men et kinesisk importforbud af canadisk canola, kan øge den oversøiske import, mens Kina sandsynligvis vil søge mod de traditionelle europæiske importdestinationer som Ukraine og Australien. Et overforsynet vegetabilsk oliemarked forventer vi vil fortsætte med at lægge en dæmper på stigningspotentialer for rapsfrøene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce