Der skete spændende og overraskende ting i forhandlingslokalerne i forbindelse med Danish Agros vej mod en international milliardkoncern og ikke mindst på vejen til en position som en af Europas største maskinforretninger og verdens største Claas-kunde.

Det afsløres i en 284 sider lang bog, der netop er udkommet og fortæller koncernens historie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Agros topchef Christian Junker, som bestred posten i 30 år frem til 2017 er en af hovedkilderne til de mange afsløringer af koncernens overvejelser og analyser og ageren i forhandlingslokalerne.

Afskedsgave

Hans medvirken er resultatet af en gave, som Danish Agro gav ham, da koncernen markerede afskeden med sin mangeårige topchef den 1. oktober 2017.

Gaven var en invitation til at medvirke til at skrive en bog om Danish Agros historie. Denne bog er nu udkommet og tager læseren med på rejsen, fra Stevns Andel grundlægges i 1901 over udviklingen til Østsjællands Andel til i dag, hvor Danish Agro er en stor, international grovvarekoncern med 5.000 medarbejdere i 16 lande og en årlig omsætning på 34 milliarder kroner.

Løfter sløret

I bogen løfter Christian Junker og andre centrale aktører nu sløret for mange detaljer om de diskrete og fortrolige forhandlinger, som Danish Agro ikke kunne fortælle om, da forhandlingerne stod på.

Det sker for eksempel med afsæt i det allerede kendte forløb, hvor Danish Agro indgik alliancer med udenlandske grovvareselskaber og købte aktiemajoritet i andre selskaber og dermed fik maskinhandel ind ad bagdøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig havde Dansk Maskinhandlerforening i 2013 udgivet en strategisk rapport om branchens fremtid, som kom til at danne en slags udgangspunkt for Danish Agros overvejelser og afklaring af sin egen stilling i forhold til at satse på maskinhandel.

rich-media-3
Tidligere topchef i Danish Agro, Christian Junker, er en central kilde i bogen og bringer læserne med helt ind i forhandlingslokalerne, hvor nogle af de afgørende aftaler blev indgået, som har bragt Danish Agro frem til sin nuværende internationale position. Foto: Morten Damsgaard.

Christian Junker og den nuværende topchef, Henning Haahr, kørte tæt parløb og brugte de første år med engagement i maskinhandel i Finland og Østeuropa på at blive klogere på branchen og kombinere det med deres mangeårige erfaring fra grovvarebranchen.

Forgæves forhandlinger

Maskinhandel blev ret hurtigt en decideret strategisk satsning for Danish Agro, og målet var at få kontrol over hele værdikæden, det vil sige både indkøb og videresalg. Og desuden at få eksklusivitet.

Herefter beskrives, hvordan Danish Agro mellem 2012 og 2014 førte en række forgæves forhandlinger med flere af de store traktormærker.

På den måde gled både John Deere og New Holland ud af billedet, mens Danish Agro stadig var i kontakt med Agco og Claas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da svenske Lantmännen i oktober 2015 pludselig opgav sit Claas-agentur, opstod en situation, som Christian Junker og Henning Haahr ikke var sene til at udnytte.

Claas var afvisende

Det var dog ikke let for Danish Agro at trænge igennem til de store traktorgiganter.

Bogen afslører blandt andet, hvordan Christian Junker brugte centrale personer i Danish Agros internationale forretningsnetværk til overhovedet at komme til at tale med Claas, som fra første færd var ret afvisende over for Danish Agro

Blandt andet beskrives, hvordan Claas afviste en henvendelse fra Danish Agro uden at vide, at Danish Agro allerede var i tætte forhandlinger med den finske Claas-forhandler Konekesko om at overtage selskabet. Kun prisen skilte parterne, og i bogen afsløres, at Danish Agro slap afsted med at betale en tiendedel af den pris, som finnerne oprindeligt forlangte for selskabets goodwill. Det var endda betydeligt mindre, end Danish Agro oprindeligt ville betale og skyldtes, at det finske selskab fik en ny direktør, som bare ville af med maskinforretningen hurtigst muligt.

Hårdt spil

Men for Danish Agro var det vigtigt også at sikre sig opbakning fra Claas til at overtage Claas-forhandlingen i Finland og Estland, før der blev indgået en aftale om Claas-forhandling i Skandinavien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor spillede Christian Junker og Henning Haahr et ret hårdt spil i forhold til Claas. De brugte deres ret præcise viden om, at den eksklusive finske forhandler ville af med maskin-delen til at presse Claas til at acceptere Danish Agro som repræsentant for Claas i de fire Østersølande foruden i Skandinavien.

Forskellige flag

Historien om Danish Agros indtog på den europæiske scene i maskinbranchen er blot et af bogens mange spændende afsnit om, hvordan Danish Agro blev skabt fra en lille lokal andelsgrovvareforretning på Stevns.

rich-media-6
Denne figur fra en strategisk rapport om fremtidens maskinhandlere, som Dansk Maskinhandlerforening fik udarbejdet i 2013 i samarbejde med virksomheden Vinderstrategi A/S, forudså næsten Danish Agros indtræden på maskinmarkedet. Foto: Morten Damsgaard.

Og der er mange underholdende beretninger om, hvordan små detaljer blev afgørende.

For eksempel da Danish Agro modtog tre topchefer fra det tyske selskab Agravis og havde hejst både det tyske og det danske flag på hver sin side af flagstangen med Danish Agros firmaflag.

Det var tænkt som en venlig gestus over for tyskerne, men tyskerne tog det meget ilde op, fordi det tyske flag var lidt mindre end Dannebrog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods denne uheldige start på afgørende forhandlinger, blev den gode stemning genoprettet, og de to selskabers samarbejde bliver yderligere styrket og udbygget den dag.

Visionære tanker

Christian Junker har, som det fremgår, fået en central plads i den store bog om Danish Agros historie. Og det er ikke tilfældigt. Dels har han stået i spidsen for selskabet i 30 år - de år, hvor den afgørende ekspansion har fundet sted, og dels har han været en central kilde i kraft af afskedsgaven fra Danish Agro.

- Christian Junker har sammen med sit stærke hold af medarbejdere mere end nogen anden været med til at realisere Danish Agros medlemmers visioner og sætte sit præg på Danish Agro. Med afsæt i landmandens behov og en respekt for deres penge har Christian Junker med sit drive, store integritet og visionære tanker gjort det muligt, at Danish Agro står, hvor selskabet står i dag. Som en sund, velfungerende international landbrugskoncern, der skaber værdi for sine medlemmer og kunder hver dag, siger Jørgen H. Mikkelsen, bestyrelsesformand i Danish Agro.

Han tilføjer, at bogens titel således er meget sigende for Danish Agro.

- Vi er ?Altid på vej? mod nye mål - og denne bog skal derfor ses som et nedslag i historien om Danish Agro, hvor der gøres status og ses tilbage, fortæller Jørgen H. Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger desuden, at bogen samtidig er tænkt som et afsæt for en ny spændende epoke i den fællesejede andelsvirksomhed, hvor nuværende koncernchef Henning Haahr og hans hold af medarbejdere arbejder videre.

- Stadig med fokus på at skabe værdi for de landmænd, Danish Agro handler med, siger Jørgen H. Mikkelsen.

Danmarkshistorie

Ud over mange detaljerede øjenvidneberetninger fra en spændende virksomhedshistorie, er bogen samtidig et vidnesbyrd om en spændende udvikling i den danske grovvarebranche og desuden er fortællingen en spændende del af den moderne danmarkshistorie.

Historien om Danish Agro har fået titlen "Altid på vej - Historien om Danish Agro" og er skrevet af journalist Aage J. Iversen fra Landbrugsmedierne. Bogen kan købes for kr. 149,- på Danish Agros webshop.