Ifølge Jyske Markets gør det våde vejr i store dele af det amerikanske majsbælte det umuligt at tilså markerne.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets:

Der var fra åbningen i går udsalg på de globale afgrødestigninger, efter over en uges nærmest uafbrudte stigninger. Stemningen var fra morgenstunden negativ, blandt andet hjulpet af rygterne om en støttepakke, der var på vej til de amerikanske landmænd, som tirsdag eftermiddag og aften sendte afgrøderne lavere under en heftig omsætning. Henover tirsdagens handel blev der samlet omsat en million majskontrakter i Chicago. I løbet af dagen tyede det på, at fondene var tilbage i markedet for at inddække nogle af deres massive shortpositioner, og det skubbede sojakomplekset og majs i grønt, mens hveden forblev i negativ territorie såvel på Matif som i Chicago.

Kigger vi på gammel høst, som stadig er aktuel lidt endnu, så viser russiske tal, at landets eksport aftager kraftigt på svage forsyninger. For sæsonen er der eksporteret 33 millioner tons, og dermed er der ikke udsigt til, at USDA's estimat på 37 millioner tons opnås med blot 1½ måned tilbage, rapporterer SovEcon. Den svækkende russiske eksport, bekræfter også de sensete ugers stærke eksportinspektioner ud af USA, som har været utraditionelt høje, årstiden taget i betragtning.

I de amerikanske medier snakkes der meget om 'Prevent Plant'. Ordet dækker over manglende evne til at så den angivende afgrøde, med det rette udstyr på et forsikret areal, efter en given dato. Prevent Planting er netop tilfældet for den amerikanske majs, hvor det våde vejr i store dele af det amerikanske majsbælte gør det umuligt at tilså markerne. Har man tegnet forsikringen, og ugunstigt vejr af de ene eller anden grund ikke giver mulighed for at tilså sine marker, kan der i stedet gøres krav på en forsikringserstatning. Som tiden går og vejret forhindrer såarbejdet, vil antallet af majsarealer der ikke når at blive sået formodes at stige. Estimaterne spænder bredt og private estimater lyder i øjeblikket på 3,5-10,0 millioner acres. Omregnet til noget vi kan forholde os til, svarer det til mellem 15-43 millioner tons, ved udbytter på 170 bushels/acre. Til sammenligning producerede USA sidste år 366 millioner tons, mens maj-estimatet fra USDA for indeværende sæson lød på knap 382 millioner tons, men med estimerede udbytter på 176 bushels/acre. En stor nedjustering af den amerikanske majsproduktion lægger derfor i kortene for den kommende WASDE-rapport i næste måned. Majspriserne i Chicago har mødt modstand ved 4,00 $/bushel, men med mindre vejrprognoserne pludselig ændret sig at tegner til bedre vejr, så er fundamentalerne fortsat prisunderstøttende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I sojamarkedet er fokus også skiftet fra handelsforhandlingerne, som synes at ligge stille, til vejrudviklingen i Midtvesten, og forventningerne til arealer og udbytter. Imidlertid ser den kinesiske efterspørgsel ud til total at have vendt sig mod Sydamerika, hvor priserne viser stigende takter. Der udover udvides præmierne til noteringerne i Chicago, som nu er over 1 $/bushel på den nære termin, stigende frem mod august hvor præmien er oppe i 1,22 $/bushel.