L&F's formand lægger vægt på, at det kommende europæiske valg er vigtigt for dansk landbrug.

I sidste kommentar fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, blev der lagt vægt på det kommende europæiske valg;

- Nu begynder valgfesten for alvor: I denne uge sætter vi vores kryds til Europa-Parlamentsvalget. Vi sender 14 danskere ned til Bruxelles, hvor store dele af landbrugspolitikken bliver besluttet. Det europæiske valg er vigtigt for dansk landbrug, skriver Martin Merrild, og fortsætter;

- Nogle af de store emner, de nyvalgte MEP'ere kommer til at forholde sig til, er retningslinjerne for landbrugspolitikken - CAP20 - i de kommende år, Brexit samt EU's budget for 2021-2027. Planen for budgettet er en politisk aftale til oktober. Der er lagt op til hårde besparelser med en reduktion på 5 procent af landbrugsbudgettet. Det skyldes blandt andet, at fire lande, herunder Danmark, ikke vil være med til betale mere til EU for at afbøde Brexit.

Formanden vælger i sin kommentar også at tale om budgetforhandlingerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den hårde danske holdning risikerer at koste indflydelse i budgetforhandlingerne, og det skrabede landbrugsbudget kan udløse en farlig renationalisering af landbrugspolitikken, skriver Martin Merrild.

- Det betyder også, at landbruget kan ende med at betale to gange for Brexit. Første regning kommer, hvis det bliver dyrere og sværere at handle med briterne. Anden regning kommer, hvis politikerne vil dække hullet i pengekassen efter Brexit ved at skære i landbrugsstøtten, skriver formanden, inden han lægger fokus på, om det er rimeligt, at vi skal betale dobbelt.

- Vores europæiske fællesskab og EU's indre marked har sat rammerne for dansk landbrug i over fire årtier. Som storeksportører skal vi holde fast i en fælles landbrugspolitik med ens vilkår og lige adgang til hinandens markeder. En anden vigtig opgave er forlængelse af godkendelsen af glyphosat i den næste valgperiode. Her må følelserne ikke vinde over videnskaben, skriver Martin Merrild.

Til slut sætter formanden fokus på, hvad L&F har af håb for det kommende valg.

- Vi håber, mindst en af de 14 valgte danskere vælger en plads i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg. Forhandlingerne om den nye landbrugspolitik bliver skudt i gang lige efter valget. Vi har brug for en stemme, der forstår dansk landbrug, vores værdi for samfundet og vores behov, skriver Martin Merrild, og tilføjer;

- Vi fortsætter vores valgvideoer på sociale medier - ugens video handler om forskning, og den kan du se her. Landbruget har en stolt fortid med udvikling og forædling af vores produkter. Vi er lige så stærke i nutiden med SEGES, DLBR og vores andelsselskabers udviklingsafdelinger.

- I fremtiden skal forskning og udvikling styrkes endnu mere for at nå vores vision om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050 med samme eller større produktion som i dag. EU spiller en afgørende rolle i at skabe både rammer for og finansiering af forskningen.

- God valgdag på søndag - og held og lykke med at finde den kandidat, der vil dansk landbrug det godt, afslutter formanden.