Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Fredagens Wasde-rapport bekræftede de positive produktionsudsigter for den kommende høstsæson, og var overvejende prisnegativ på alle fronter. Fondene, der siden primo februar har opbygget store short positioner i afgrøderne havde dermed fat i den lange ende, og det betød, at den helt store prisreaktion udeblev, og afgrøderne fortsatte den negative trend med nye prisfald. De stigende verdenslagre afspejler et udgangspunkt for høståret, som forudsætter et normalt vejr fremadrettet, og så kan man diskutere hvor sandsynligt, det er, at vejret de næste 9-12 måneder arter sig gunstigt for afgrøderne i alle verdenshjørner, men det er for nuværende bedste estimat. Selvom fredagens rapport primært fokuserede på kommende sæson, så gemte der sig også et par overraskelser for indeværende sæson, som trods alt ikke er helt ovre endnu. Men heller ikke disse nyheder var ovenud prispositive. Wasde hævede den brasilianske majsproduktion til 100 millioner tons, pænt over Conab's estimater, der i sidste uge hævede deres produktionsestimater til 95 millioner tons. Samtidig blev også den argentinske majsproduktion hævet til 49 millioner tons.

Opjusteringerne til trods vil slutlagrene for majs stadig være under pres i både indeværende og kommende sæson.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Som noget nyt i Wasde-rapporten fredag rapporterede Usda også de globale afgrødelagre eksklusiv Kina. Men selvom vi de foregående par år har set vigende globale afgrødelagre excl. Kina, så estimeres disse for kommende sæson igen at stige, og mere end opveje de foregående års fald. De globale slutlagre excl. Kina ventes for sojabønner, majs og hvede at ramme rekordstore 360 millioner tons. Når det så er sagt, skal vi huske på, at det globale forbrug er stigende, og dermed er der behov for stigende slutlagre for at holde de forbrugsjusterede lagre status quo.

Såvel majs, sojabønner og hvede har henover natten i Chicago fortsat fredags prisfald og handler 0,5-0,75 procent lavere, et forhold, som kan sætte sig i den europæiske handel fra åbningen. Selvom afgrøderne i vores optik begynder at se attraktive ud prismæssigt, så tilføres der ikke meget risikopræmie så længe vejret arter sig gunstigt, produktionsforstyrrelserne udebliver, og produktionsvæksten kan opveje efterspørgselsvæksten. Den amerikanske dollar er kommet lidt under pres efter handelsforhandlingerne i sidste uge tog en dramatisk drejning, og Trump hævede tolden fra 10 til 25 procent på kinesiske varer for 200 milliarder dollar, og der udover planlægger at sætte 25 procent told på stort set resten af Kina eksport til USA modsvarende varer for 325 milliarder dollar. Den svagere dollar øger de i forvejen billige amerikanske afgrøders konkurrenceevne, hvor sojabønnerne handler på det laveste niveau siden 2008 og hveden tangerer det laveste niveau i 16 måneder. Det afspejler sig i noteringerne på Matif der på nyhøst-terminen handler under 170 ?/ton.