Forkerte oplysninger og konklusioner i Danmarks Radios historier om vand i kyllingekød, har betydet, at Landbrug & Fødevarer har set sig nødsaget til at indberette mediet for Pressenævnet, skriver L&F i en pressemeddelelse. Det er blandt andet anklager om, at fjerkræslagterierne tilsætter mere lage til kyllingekødet, end der står på emballagen, der ifølge Landbrug & Fødevarer mangler dokumentation for. Historierne om vand i kyllingekød er lavet af DRs Kontant-redaktion, og historierne er blevet bragt på dr.dk samt som en udsendelse tirsdag aften på DR1.

- Vi plejer at kunne tage en dialog med medier, når de laver fejl eller kommer til at viderebringe urigtige oplysninger. Men i vores dialog med DR Kontants redaktion har der ikke været nogen interesse i at lytte til argumenter og faktuelle oplysninger. Vi har en oplevelse af, at udsendelsens konklusion har været givet på forhånd, og den har været urokkelig, siger Flemming Nør-Pedersen direktør i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I udsendelsen og i webhistorier konkluderer DR, at flere af de pakker med kyllingekød, der bliver solgt i danske supermarkeder, er decideret ulovlige. Det er ikke et billede, Landbrug & Fødevarer kan genkende. DR påstår blandt andet, at der findes et EU-fastsat krav for, hvor højt det naturlige vandindhold i kyllingekød må være, og på baggrund af den påstand, konkluderer DR altså selv, at noget kyllingekød er ulovligt. Der findes bare ikke nogen EU-fastsat grænse for naturligt vandindhold, ligesom myndighederne heller ikke har kendt noget af det danske kyllingekød, der sælges i danske butikker, for ulovligt, skriver L&F i pressemeddelelsen.

- DR Kontant er et program, der har til formål at bringe afsløringer, gerne fremført som en sensation. Det har DR stædigt holdt fast i under arbejdet med denne udsendelse. Derfor er vi selvfølgelig også nødt til at reagere, når erhvervet bliver hængt ud på en forkert baggrund, siger Flemming Nør-Pedersen.

Det er første gang, Landbrug & Fødevarer indbringer en klage for Pressenævnet, og det er da heller ikke noget, organisationen forventer, bliver hverdagskost.

- At indbringe nogen for Pressenævnet er en alvorlig sag. Så den slags vil vi kun gøre i de tilfælde, hvor vi ikke ser nogen anden udvej, og hvor vi mener, vi har en god sag. Vi ønsker jo helst, at vi kan tage dialogen med medierne i stedet for at bruge tiden på sådan en sag. Men vi kan heller ikke acceptere, at et medie ser bort fra faktuelle oplysninger i en så markant historie, som den DR har bragt, siger Flemming Nør-Pedersen.