Den danske fødevare- og landbrugsklynge er verdensmestre i at levere sunde og sikre fødevarer til de mest kræsne forbrugere over hele kloden. To tredjedele af dansk landbrugsproduktion sælges simpelthen som højkvalitetsprodukter.

Sådan kan man præstere, når man er ambitiøs - og konstant udvikler og forbedre sine produkter og produktionsformer generation for generation.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det gør både landbruget og fødevareklyngen. Og med de høje ambitioner er hver eneste investering, der sker i landbrugs- og fødevareerhvervet i dag også en investering i mere miljøvenlig produktion, mere dyrevelfærd og større hensyn til klimaforandringerne.

Derfor har vi i dette forår set Landbrug & Fødevarer hånd i hånd med Danmarks Naturfredningsforening fremlægge et fælles klimaudspil.

Og derfor ser vi to af fødevareklyngens allerstørste spillere - Arla og Danish Crown - levere ambitiøse klimastrategier, som skal gøre hele produktionskæden bag vores store fødevareeksport klimaneutral.

Det kan vi kun sige godt om. Det burde hele Danmark stå sammen om at rose.

Ikke desto mindre kan vi konstatere, at tidl. miljøminister Ida Auken (R) og tidl. fødevareminister Dan Jørgensen (S) belønner dansk landbrug med voldsomme beskyldninger, når man henter international hæder og investerer stort i grønne løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ruller sig ud i både den offentlige debat og i åbne samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg. Senest i Berlingske (3/5).

De har ikke rigtig forstået, at det er når vi taler sammen og arbejder sammen, at Danmark er stærkest.

I modsætning til dansk landbrug slumrede de to eks-ministre i hængekøjen, da de havde ansvaret for at lede miljø- og fødevarepolitikken ind på det ambitiøse spor, man kan forvente i et land som Danmark.

Ida Auken og Dan Jørgensen blev underkendt af deres egen Natur- og Landbrugskommission. Alle Ida Aukens og Dan Jørgensens egne eksperter i Thorning-regeringens Natur- og Landbrugskommission underkendte hele det faglige grundlag for den miljøpolitik, som rød blok har talt højlydt for siden 1970erne.

Natur- og Landbrugskommissionen efterlyste præcisionsregulering, så man kan sætte ind med målrettede initiativer på den enkelte landbrugsejendom - og effekterne af vores miljøinvesteringer bliver mange gange større.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var klare anbefalinger fra miljøeksperterne, men Ida Auken og Dan Jørgensen snorksov i ministerbilerne - uden at de tog initiativ til at ændre kurs.

Det har Venstre så gennemført siden sidste valg. Og nu, hvor der analyseres på effekterne af regeringens landbrugspakke - og det viser sig, at landbruget faktisk har brugt mindre kvælstof end der har været tilladelser til - så har de to eks-ministre da også fundet noget andet at kritisere.

De forsømmer aldrig en lejlighed til at tale fyrtårne inden for dansk erhvervsliv ned. Det slår simpelthen aldrig fejl.

Vi vil gerne kendes på en anden stil:

Vi nøjes ikke med at pege fingre ad ambitiøse danske erhvervs-succeser ? vi lytter faktisk til dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har hørt, at etableringen af flere vådområder og efterafgrøder er på vej ? og vi har øje på, at staten selv skal bidrage yderligere til at sætte fart på etableringen af begge dele.

Derfor er vi også tilfredse med, at der ryddes op i de statslige styrelser, der skal hjælpe landbruget i mål med efterafgrøder og vådområder.

Det bør man gøre, hvis man vil Danmark det godt. For Danmark lever i høj grad af, at vi har et moderne, ansvarligt og ambitiøst landbrugserhverv.

De 150.000 mennesker, der driver landbrug eller arbejder i fødevareklyngen, bidrager til at gøre Danmark til et af verdens rigeste og mest succesrige samfund.

De bidrager i stor stil til finansieringen af vores fælles velfærd. De sikrer solide arbejdspladser over hele Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad os stå sammen om at tale Danmark op i stedet for at tale os ned. Lad os lytte til ambitiøse danske erhvervs-succeser i stedet for at tale dem ned. Det vil vi.