I jagten på at gå helt over til No-Till konceptet på den 300 hektars planteavlsbedrift hos Knud Bay nær Randers er der indkøbt en ny såmaskine til sæson 2019 fra Spainen.

Virkar hedder mærket, og Knud Bay fandt den igennem et fransk erfa-netværk inden for reduceret- og no-till bedrifter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg faldt for den relative enkelte opbygning samt en høj rammehøjde, fortæller den østjyske landmand, da Maskinbladet besøgte ham en lørdag i april under igangsætningen.

rich-media-2
Knud Bay valgte den spanske såmaskine på grund af blandt andet bølgediscene, som blot bryder og flytter jorden fremfor at 'arbejde' i jorden.

Der er tale om en seks meters udgave fra Dynamic-serien, som indeholder tre tanke til tre forskellige afgrøder, bølgedisc til placering af frø, drejbar aksel samt indivuelle ophæng af såsektioner.

- Bølgediscene bryder og flytter overfladen, så der er plads til placering af kornet i rillen. At jorden omkring planten bliver brudt og ikke harvet giver rigtig gode betingelser, og jeg er tror det bliver rigtig godt, fortalte Knud Bay.

rich-media-3
Såskærenes ophæng betyder, at de arbejder hver for sig i marken.

Følger jorden

Alle såaggregater er indivuelt ophængt i parallelogram og i følge Xavi Riba, som er én af grundlæggeren af Virkar, så giver det store fordele:

rich-media-4
Den drejbare bagaksel gør ikke kun maskinen snild. Knud kan se store muligheder i udbygning af maskinen med en trepunktslift bagpå.

- Såaggregaterne følger meget nøjagtigt jordens overflade, og med et skærtryk på 250 kg på hvert aggregat, så sikres en ensartet pakning af jorden efter discene og dermed gode vækstbetingelser af afgrøden. For skærtrykket lægges nemlig på dybdehjulene bagerst og dermed afgør det ikke arbejdsdybden af skærene, men i stedet pakkeeffekten, når føret er kommet i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Her står Knud Bay sammen med Xavi Riba, som er den ene grundlægger af Virkar-mærket. Han var med under igangsætningen i Danmark i begyndelsen af April

Let at udbygge

Den spanske såmaskine har ifølge Knud Bay mange unikke detaljer, og én af dem er den drejbare bagaksel.

- Den følger traktoren utrolig godt, men denne opbygning har faktisk en anden og langt større fordel: Opbygningen betyder, at såmaskinen kan udbygges bagtil. Der er nemlig plads til, at der kan monteres en trepunktslift bagpå såmaskinen, og det vil jeg måske overveje at gøre på sigt, fortæller den østjyske landmand. Han vil i en kommende trepunktslift monterer en tank til endnu en afgrøde.

rich-media-7
Som standard er tanken tredelt og passer derfor godt ind i No-Till konceptet med udsåning af flere afgrøder på én gang.

Maskinbladet vil følge op på såmaskinen hos Knud Bay, da erfaringerne er meget begrænset på nuværende tidspunkt, og Knud ser da også frem til at komme igang med høsten og få erfaringerne på maskinen for de første sæsoner.

På spørgsmålet, om han ikke er nervøs for at købe en maskine fra Spanien uden at der er et forhandlernet eller lignende i hele Norden, svarer han, at det mere er genslags-værdien som kan være en udfordring:

- Virkar har sendt mig reservedele og stumper, så jeg selv har det til at ligge til de mest gængse ting, og derfor tror jeg, at mange mere vil overveje købet på baggrund af en gensalgs-værdi man ikke kender. Jeg kender den heller ikke, og derfor tror jeg også at såmaskinen vil blive gammel her på bedriften, fortæller han.

rich-media-9
Såmaskinen produceres i 4,5 og 5 samt 6 meters arbejdsbredde.