Mens Fendt i Europa endnu ikke er full-line inden for såteknik og jordbearbejdnings-maskiner i det hele taget, så kan det meget vel komme i fremtiden. For på det sydamerikanske markedet har Fendt netop præsenteret en enkornssåmaskine til korn i Brasilien.

Maskinen er et af de første resultater vi ser af moderselskabet bag Fendt, Agco, opkøb af amerikanske Precision Planting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at såmaskinen rummer en lang række sensorer, som skulle være med til at styre såmaskinen på markniveau og ændre parameter som skærtryk, sådybde og såhastighed på den trækkende traktor.

Der er tale om nogle ret voldsomme såmaskiner på 10, 13 og 18 meter arbejdsbredde svarende til 24, 30 og 40 rækker med 45 centimeters rækkeafstand som standard løsning, der dog kan udbygges til 50 centimeter.

Fendt oplyser, at maskinen både kan så majs og korn.

rich-media-2
Maskinen vises for første gang på Agrishow 2019 i Brasilien i disse dage.

Der er tale om en enkornssåmaskine, som er udviklet af Precision Planting, og derfor er der en række sensorer på maskinen, som blandt andet gør det muligt at have en høj grad af præsision på såmaskinen. Fendt oplyser, at ved såhastigheder over 10 kilometer i timen er nøjagtigheden 99,6 procent ved såning af majs.

Sensorer styrer sådybden og skærtrykket, samt oplyser chaufføren om arbejdshastigheden overstiger det tilladte, eller om hastigheden skal sættes ned, hvis eksempelvis de enkelte kasser begynder at 'hoppe' under kørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Indtil videre er der tale om tre forskellige såmaskine-bredder på 10,2 , 13,5 samt 18 meter svarende til 24,30 og 40 rækker med 45 centimers rækkeafstand.

Igennem mangement programmet Climate FieldView kan både gødning og frø tildels variablet under kørsel udfra markkort.

rich-media-5
Sammenklapning og udfoldning tager ifølge Fendt blot halvandet minut og transportbredden er 4,5 meter.

Der er ikke planer om at lancerer maskinen på det europæiske marked, og det skyldes først og fremmest transportbredden, som er 4,5 meter. Fendt oplyser dog at udklapning og sammenfoldning af maskinen foregår på blot halvandet minut.