Hvedemarkedet formåede at slutte ugen med lidt fornyet optimisme, efter priserne i løbet af ugen ellers havde testet de laveste niveauer i år. Det øger håbet for, at en teknisk korrektion kan være undervejs, men meget afhænger af, hvordan vejrprognoserne arter sig samt hvordan handelsforhandlingerne mellem USA og Kina skrider frem, efter parterne atter mødes ved forhandlingsbordet i Beijing i denne uge, skriver Jyske Markets.

Blandt mange analytikere er det en aftale på bordet, der sandsynligvis skal til, for at ændre på de underliggende negative trends, som i øjeblikket hersker blandt en række af de mest gængse afgrøder herunder både hvede, majs og soja. Den europæiske hvede bliver stadig holdt konkurrencedygtig, som følge af valutaen, som stadig er fastholdt i et relativt tæt bånd omkring de svageste niveauer siden sommeren 2017. Kolde vejrbetingelser hen over en stor del af USA sammenholdt med nye prognoser, som både byder på regn og sågar sne de kommende uger, skaber også begyndende bekymrende miner i forhold til den igangværende såning af både sojabønner og majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oliemarkedet

Efter oliemarkedet torsdag testede højeste niveauer i knap 6 måneder, bød fredagens handel på lidt af en tallerkenvending med prisen på en tønde nordsøolie droppende i nærheden af 4 procent, skriver Jyske Markets. I en tale fra det Hvide Hus fredag forsøgte Trump atter at lægge stort pres på OPEC i forhold til at få dem til at skrue på hanerne, og således øge produktionen, i et ønske om at skabe balance i markedet efter netop USA for nyligt valgte at lade alle sanktionsfritagelser af import af iransk olie ophøre. Faldet kom samtidigt med, at en større russisk olieledning til Østeuropa fredag blev lukket som følge af konstateret kemisk forurening af den gennemstrømmende olie. Hændelsen skabte i første omgang bekymring omkring forsyningssituationen til Europa, men Rusland har efterfølgende meldt, at olieledningen atter vil være fuld operationsdygtig inden for to uger. De spekulative fonde er stadig i overvejende grad eksponeret mod højere oliepriser, hvor den positive stemning atter blev bekræftet på baggrund af de seneste positionsdata, som blev publiceret fredag. Fondene har øget deres spekulative lange positioner for 9. uge i træk, hvilket gør det til den længste sekvens med ugentlige stigninger i positioneringen siden 2006. Faktisk har fondene placeret næsten 14 gange så mange bets på, at olieprisen skal stige frem for at falde.