Der er en tradition for selvkørende kartoffeloptagere hos I/S Friis Jørgensen i Himmerland. Faktisk er det 10 år siden, at den første selvkørende optager kørte ind i maskinhuset hos Klaus og Kurt Friis Jørgensen, som i dag driver I/S Friis Jørgensen med blandt andet 300 hektar kartofler i markplanen.

Til sæson 2018 var det fjerde gang, at bedriften fik leveret en helt ny selvkørende kartoffeloptager, men denne gang var det ikke fra den samme producent, som man har kørt med hidtil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At have muligheden for sortering på maskinen har gjort, at vi fortsat kører med to-rækkede maskiner

- Klaus Friis Jørgensen, medindehaver af I/S Friis Jørgensen

- Vi tænkte det ikke kunne skade at prøve et nyt mærke, og der er jo ikke ligefrem tale om en helt nyudviklet maskine i form af den to rækkede DeWulf, som vi har investeret i. Men derimod er mærket nyt på det danske marked, idet Yding Smedie & Maskiner har fået importen af mærket, fortæller Klaus Friis.

Han fortæller også, at den tidligere maskinproducent, som bedriften har kørt med, har stoppet produktionen af to rækkede selvkørende optagere med topkæde.

- Vi har meget top med ind i maskinen, og derfor mente jeg ikke, at vi kunne undvære den kæde.

rich-media-2
Den to rækkede maskine blev blandt andet valgt på grund af topkæde samt mulighed for manuel sortering på maskinen, som blandt andet benyttes ved kørsel i chips-kartofler.


 

Høj komfort

I løbet af sæson 2018 blev der kørt knap 800 timer med maskinen, og der blev taget 310 hektar kartofler op ad jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget vi især har bemærket med den nye optager, er det høje komfortniveau. Man sidder og kigger lige ned på rækkerne og ikke skråt til højre, som vi gjorde på den tidligere optager, forklarer Klaus Friis.

Han bemærker, at det er noget de forskellige chauffører har bemærket som et stort plus på maskinen.

rich-media-4
Det er Yding Smedie & Maskiner er ny importør af DeWulf, og selvom der er et stykke fra Horsens til Farsø, så er I/S Friis Jørgensen godt tilfreds med serviceniveauet.

Aflæsningen foregår til højre side, og det har man skullet vænne sig en smule til, ifølge Klaus Friis.

- Til gengæld kan vi læsse af, mens vi kører, hvilket er rigtig behageligt.

Da Maskinbladet var forbi i efteråret 2018, blev der dog læsset af, mens maskinen holdt stille. Det skete i en container, da bedriften til sæson 2018 har investeret i en kroghejsevogn og tilhørende container.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver os blandt andet mulighed for tørring af mindre parti kartofler i hver sin container.

Skånsom optagning

Foruden at være god til håndtering af kartoffeltoppe, så roser Klaus Friis også topkæden for at være ekstra skånsom ved kartoflerne.

- I modsætning til andre løsninger, hvor en axial-valse trækker toppene af kartofler, så sker dette mere skånsomt.

På bedriftens DeWulf-optager har man også valgt en topknuser.

rich-media-6
Aflæsning i container: Bedriften er begyndt at fragte kartofler i containere, som fragtes rundt med kroghejs efter traktor. Det giver blandt andet mulighed for tørring i de enkelte containerkasser.

- Det betyder, at der kommer mindre toppe med ind i optageren, og det har givet os en kapacitetsforøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med over 300 hektar kartofler, som skal op ad jorden hvert efterår, så kunne en fire rækket maskine være en interessant løsning for bedriften, men der er en helt klar grund til, at man fortsætter med en to rækket maskine:

- At have muligheden for sortering på maskinen har gjort, at vi fortsat kører med to-rækkede maskiner, lyder det fra Klaus Friis Jørgensen.

- Især ved chipskartofler er jeg overbevist om, at vi kan holde omkostningerne hjemme ved at sortere direkte på optageren. En anden sidegevinst ved at lade folk stå på optageren er også, at de som de første hører eventuelle mislyde, hvis der kommer sten eller andet i klemme bagerst på maskinen. Der kan godt i nogle tilfælde nå at ske en stor skade, inden chaufføren bliver opmærksom på det.

Service fra Horsens

Den nye importør, Yding Smedie & Maskiner er bosiddende i Horsens, men til trods for en stor afstand fra Horsens til Himmerland, har det ikke været en udfordring under den første sæson med den nye optager.

rich-media-8
Da billederne blev taget, var der ikke nævneværdig top på kartofler, men når der er, så er top-knuseren forrest på maskinen med til at øge kapaciteten.

- Jeg synes Yding har klaret opgaven rigtig godt, og vi er blevet hjulpet godt i gang med maskinen, som faktisk bare har kørt uden problemer igennem hele sæsonen. Nu venter vi blot på en servicering af maskinen, så vi får et endelig overblik over, hvad det har kostet at køre med optageren, men allerede nu er jeg overbevist om, at omkostningerne bestemt ikke ligger i den høje ende. De reservedele vi har haft brug for igennem sæsonen, er blevet købt til en ganske fornuftig pris.