Et generationsskifte kræver grundig planlægning - men hvis afgiftslettelsen på bo- og gaveafgiften rulles tilbage efter valget, kan der på den anden side gå lang tid, før der igen åbner sig en mulighed for at overdrage virksomheder til næste generation så "billigt".

Herudover er der nye offentlige ejendomsvurderinger på vej, og hvis vurderingen af en ejendom stiger, bliver generationsskiftet endnu dyrere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man i tvivl om, hvorvidt man skal gennemføre generationsskiftet nu eller vente, opfordrer Patriotisk Selskab til, at man overvejer muligheden for et glidende generationsskifte - samt deltager i selskabets fyraftensmøde om generationsskifte den 1. maj.

- Vi har et folketingsvalg i vente, og flere partier har varslet, at de vil rulle bo- og gaveafgiften tilbage til 15 procent - og måske endnu mere, hvis de får regeringsmagten. Derfor er det nu, generationsskiftet skal gennemføres, hvis man vil være sikker på, at det kan ske til den lave afgift. Herudover er der nye offentlige ejendomsvurderinger på vej - foreløbig udskudt til 2020. Hvis vurderingen af den ejendom, der skal generationsskiftes, stiger, skal bo- og gaveafgiften beregnes af et højere grundlag. Endnu dyrere bliver generationsskiftet naturligvis, hvis bo- og gaveafgiften også sættes op, siger Michael Mortensen, chefkonsulent i Patriotisk Selskab og fortsætter:

- Konsekvenserne af den nye vurderingslov er svære at spå om, hvilket giver en yderligere usikkerhed om, hvorvidt der skal generationsskiftes, inden loven træder i kraft. Det skal ses i kombination med, at det bliver sværere at få medhold i en klage over en vurdering, fordi der med det nye vurderingssystem indføres et vurderingsskøn på plus/minus 20 procent, som betyder, at det kun er muligt at få ændret en vurdering, der rammer mere end 20 procent ved siden af.

Er det nu eller aldrig?

Når det er sagt, bør nogle virksomhedsejere måske alligevel satse på at gennemføre generationsskiftet til den lave afgift og den nuværende ejendomsvurdering - også selvom familien måske lige knap er klar endnu.

- Mange står for eksempel i den situation, at den nuværende og kommende ejer ikke er så gamle - men at generationsskiftet trods alt er noget, man har i tankerne, og som ligger inden for en overskuelig årrække, siger Michael Mortensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan ikke give noget entydigt svar på, om man i et sådant tilfælde skal gennemføre generationsskiftet nu, mens det er særligt økonomisk fordelagtigt, eller om man skal vente og risikere, at det kommer til at koste mere. Det afhænger fuldstændigt af situationen. Men man bør overveje, hvor lang tid, der reelt er til, den nye ejer skal tage over, og om man eventuelt kan lave en særlig aftale om driften indtil da.

En mulighed kan ifølge Michael Mortensen være at gennemføre et mere glidende generationsskifte, hvor den nuværende generation bevarer driftsansvaret efter overtagelsen.

I den forbindelse, anbefaler Michael Mortensen, at man overvejer, hvem der har det fremadrettede driftsansvar efter generationsskiftet og hvor længe, om næste generation reelt er interesseret i at overtage driften på sigt og hvem der skal bo på ejendommen efter generationsskiftet.

Men de der har generationsskifteplanen liggende klar i skuffen, skal trykke på knappen nu.

- Her vil jeg typisk anbefale, at planen findes frem, og generationsskiftet gennemføres hurtigst muligt. Man kan godt indsende en gaveafgift som dokumentation for, at handlen er gennemført, også selvom der først skal ske fysisk overtagelse i slutningen af 2019, siger Michael Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Patriotisk Selskabs fyraftensmøde om generationsskifte finder sted onsdag den 1. maj i Odense.