Betydningen af Landbrugspakken kan ikke undervurderes for dansk landbrug ? hverken for planteproducenterne eller husdyrproducenterne.

Miljøet har det godt efter pakken ? og klimaregnskabet profiterer, når de stærke afgrøder samler mere CO2 op. Det er derfor helt uforståeligt, at visse politikere stadig sætter spørgsmålstegn ved pakken, og ved de landbrugsmæssige tab, tiden før pakken har betydet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gruppe, der har allerstørst glæde af Landbrugspakken, er de slagtesvineproducenter, der fodrer med deres eget korn ? efterfulgt af andre husdyrproducenter. Det skyldes dyrenes behov for protein.

Svineproducenterne med eget korn har inden pakken dels skullet tage et tab i marken for manglende udbytte, dels et tab i stalden for manglende protein. Det manglende protein skulle derefter erstattes af store mængder indkøbt protein ? hovedsageligt dyrt importeret soja.

Økonomiske udfordringer

Det betyder, at undergødskningen kostede 80 procent af driftsresultatet ? igennem de mange år den undergødskning fandt sted. Se alle tallene på Landsforeningen Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Det er ikke så mærkeligt, at danske svineproducenter har haft økonomiske udfordringer. Det er først med høsten 2017, at det danske korns proteinindhold og de høstede mængder begyndte at stige.

De 25 år med undergødskning har undermineret hele den danske animalske produktion. Vi ser resultatet i øjeblikket. Svineproduktionen styrtbløder.

Med den øgede gødning og de forhåbentlig stigende priser kan tiderne måske blive bedre for husdyrholdet. Men hvis de, der ønsker en tilbagerulning af Landbrugspakken, får magt, som de har agt, vil vi se flere lukninger ? ikke blot af landbrug, men også af slagterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bør alle politikere i valgkamp og alle, der snart skal ud at stemme, overveje ganske nøje. Et slogan kunne lyde: Bevar danske slagteriarbejdspladser ? støt Landbrugspakken.