Der var lige så mange gode råd og velmente formaninger, som til en konfirmation, da Jysk Landbrug i samarbejde med Landboungdom i denne uge aftes holdt inspirations-aften på Grindsted Landbrugsskole, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

"Konfirmanden" var i dette tilfælde de cirka 240 unge deltagere, som typisk er i gang med en landbrugsfaglig uddannelse, mens de talende "onkler" var formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, udviklingschef i Seges, Jacob Lave, afdelingsdirektør i Jyske Bank, Michael Haahr, og Svend Brodersen, Gram Slot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verden venter

Martin Merrild påviste med en række eksempler, hvordan det er muligt at få endog høje priser for sine landbrugsprodukter, hvis man formår at producere dét, som markedet efterspørger. Bare det er noget særligt, så er prisen fuldstændig underordnet.

Martin Merrild slog også fast, at der bliver stor efterspørgsel efter ansatte i landbruget i takt med, at mange ældre landmænd inden for de næste år sætter støvlerne på hylden.

- I skal ikke være et sekund i tvivl om, at der er enorme muligheder for jer, for der bliver så mange bedrifter, der skal omsættes, sagde han.

De vilde kaniner

Jakob Lave, udviklingsdirektør i Seges opfordrede de unge til at oveveje, om det er det rigtige, de løber efter, eller bare det, som alle andre gør, Han illustrerede, at landmænd har gode chancer for at producere andre produkter end de traditionelle. Hvis kunderne vil have havremælk, så vær nysgerrig og se det som en mulighed i stedet for en trussel.

- Vi har sovet i timen, hvis vi ikke kan producere dansk plantefars, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

.

Lad være at købe guld for dyrt

Afdelingsdirektør Michael Haahr, Jyske Bank blev introduceret som "den grønne slagter".

Ifølge Sagro havde han to kortfattede råd var: Gå ikke for tidligt i gang og lad være med at skylde for mange penge væk.

Det første handlede om at samle gode erfaringer fra andre steder end måske lige landbruget, og også få sig erfaring med ledelse - enten som mellemleder eller ved at søge inspiration fra chefer og ledere.

Han erkendte, at både landmænd og banker før finanskrisen var for villige til at belåne ejendomme så hårdt, at det i bagklogskabens lys, ser helt tåbeligt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den fejl bør de unge ikke begå i dag, og bankerne vil heller ikke.

Selv om det kan virke, som om banken lægger hindringer i vejen, så mener Michael Haahr, at det er en hjælp, at de unge ikke kommer i gang med for stor gæld.

Således opløftet

Mens Michael Haahrs indlæg kunne lyde som formaninger fra en revisor-onkel, var der mere vildskab over indlægget fra den sjove onkel fra Gram, Svend Brodersen, der sammen med sin SF'er-kone for godt ti år siden startede Opel Kadetten og tog ud for at se på et slot - som de købte.

Hans råd til de unge gik på at bruge mavefornemmelsen mere end matematiske formler og regneark.

- Pas på med at have skyklapper på, og pas på med for meget uddannelse, advarede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I skal være nysgerrige og tro mod jeres drømme om, hvad I vil bruge jeres liv på, sagde han.