Selvom samtlige af de 300 lastbiler, som Fødevarestyrelsen kontrollerede sidste år, var rengjort og desinficeret efter, at de havde aflæsset svin, var indsatsen i flere tilfælde mangelfuld. I mere end fire ud af ti tilfælde var rengøringen således ikke tilstrækkelig til at kunne eliminere risikoen for spredning af afrikansk svinepest.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en stikprøvekontrol af den rengøring og desinfektion, som lastbilerne skulle have gennemgået inden ankomst til Danmark. Stikprøvekontrollen udløste i alt 35 politianmeldelser og 120 forbud. Kun seks forhold var mindre alvorlige og udløste derfor kun indskærpelser.

- Hvis Danmark bliver ramt af afrikansk svinepest, vil det koste os milliarder i tabte eksportindtægter og massive lidelser blandt dyrene. Derfor er det utilfredsstillende, at transportører sløser med vask af de lastbiler, der skal krydse de danske grænser, fastslår veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen.

Fødevarestyrelsen vil nu rejse problemet på EU-plan samt tage kontakt til de danske vognmænds brancheorganisationer for at høre, hvad de vil gøre for at få rettet op.

Ifølge EU-reglerne skal lastbiler rengøres og desinficeres umiddelbart efter, at de har kørt med klovbærende dyr mellem EU's medlemslande. Reglerne skal være med til at forebygge, at eksempelvis afrikansk svinepest breder sig i Europa.

Fødevarestyrelsen kontrol blev gennemført som et led i Regeringens handlingsplan om styrket indsats mod afrikansk svinepest. Lastbilerne kom fra otte EU-medlemslande, blandt andet Belgien, Polen og Tjekkiet ? lande, der alle har haft tilfælde af svinepest i enten tam- eller vildsvin de senere år. Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol afdækker ikke, om de i alt 86 transportfirmaer, der indgik i undersøgelsen, har kørt med dyr fra de svinepestramte områder