Der er ikke behov for at gøre mere, end der allerede bliver gjort, for at forhindre at svinepest rejser med importeret foder ind over Danmarks grænser.

Det mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen i sit svar til SF's Trine Torp, som efterspurgte, hvilke tiltag ministeren vil igangsætte for at forhindre, at smitten kommer med foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg synes, han sætter kikkerten for det blinde øje

Trine Torp, SF

- Jeg synes, han sætter kikkerten for det blinde øje, siger Trine Torp til Maskinbladet.

Forbud ville være enkelt

Spørgsmålet stillede hun i kølvandet på, at svineproducenter har ytret bekymring i medierne om minkavleres import af foder fra Litauen, som er ramt af afrikansk svinepest.

Ministeren skriver i svaret, at der allerede er sikkerhedsforanstaltninger, som skal forhindre smitten i at sprede sig. Det er således afsenderlandets ansvar ikke at sende biprodukter fra svin ud af landet, hvis der er udbrud af svinepest.

Men det synes Trine Torp ikke er nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg holder mig til, at det bekymrer svineavlerne, og jeg synes, det ville være relativt enkelt at forbyde import af minkfoder fra de lande, hvor der er afrikansk svinepest, siger hun.

Håber han har ret

Konsekvenserne af et forbud skal ses i lyset af konsekvenserne ved ikke at sikre sig, mener hun.

- Jeg kan kun se den konsekvens, at foderet ville blive dyrere for minkavlerne. Det skal holdes op imod den store risiko, man udsætter et helt erhverv for - altså svineproducenterne, siger hun.

Hun mener dog ikke, hun kan stille så meget op efter ministerens svar.

- Jeg kan ikke sige andet, end at jeg håber, han har ret for svineproducenternes skyld. Men det er klart, at hvis bekymringen hos svineproducenterne fortsætter, så synes jeg, man skal se på det igen, siger hun.