Dagens afgrødekommentar: Udbruddet af afrikansk svineinfluenza i Kina, som begyndte tilbage august 2018, var medvirkende årsag til, at kineserne kunne meddele markedet om, at man i februar nåede den laveste import af sojabønner siden 2015. Kina importerede 4,46 millioner tons sojabønner i februar 2019, hvilket var et fald på 18 procent i forhold til samme måned sidste år. Det forventes dog, at importen i marts vil stige til 6,5 millioner tons, blandt andet drevet af øget import af amerikanske bønner. Den amerikanske landbrugsminister signalerede den 22 februar, at man fra kinesisk hånd havde signaleret, at man ville købe yderligere 10 millioner tons sojabønner af amerikansk oprindelse. De første 2 millioner tons skulle angiveligt være sikret i går, og det er de første nyheder markedet modtager om kinesisk import af amerikanske sojabønner siden udmeldingen i februar. Det er uden tvivl positivt for priserne på sojabønner, at vi ser kineserne holde ord og købe amerikanske bønner, men det der for alvor kan sætte gang i lidt positivt momentum vil være en endelig handelsaftale. En handelsaftale i sig selv er selvfølgelig positivt, men den skal gerne understøttes af, at der kommer udmeldinger om konkrete mængder som kineserne har til hensigt at importere.

Gårsdagens eksporttal fra USA var en omgang blandede bolcher med positive tal for hvede og majs, mens det modsatte var gældende for sojabønner. Tallene for hvede og majs understøttede USDA's forventninger til årets eksport, mens salget af sojabønner faldt med 70 millioner bushels, fra 81 millioner til 11 millioner, sammenlignet med forrige uge. Selvom rapporten var positiv på hveden, så var det ikke nok til at holde hånden under den ellers hårdt pressede afgrøde, hvor den amerikanske notering faldt med mere end 2 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftenens Wasde rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium er dagens store event på afgrødemarkederne. Vi forventer ikke de store udskejelser i markedet frem til offentliggørelsen, men i et tyndt marked med lav likviditet, skal der ikke meget til at sætte gang i bevægelserne.