Tjekkiske Bednar er klar med en ny disc-såmaskine, som Danmark har haft stor indflydelse på rent udviklingsmæssigt.

SIMA: På Bednars stand på Sima 2019 er der en ret stor opmærksomhed på den tjekkiske producent af jordbearbejdningsudstyr og såteknik, rettet mod Omega OO_FL.

Der er nemlig tale om en discsåmaskine, som har et markant dansk aftryk.

- Den nye Omega-såmaskine har vi haft ret stor indflydelse på rent udviklingsmæssigt i Danmark, fortæller Christian Korsholm, salgskonsulent hos Maskinhandler Indkøbsringen (MI), som er den danske importør af Bednar.

Han fortæller blandt andet, at man har valgt ikke at markedsfører den tidligere Omega-såmaskine i Danmark, da man ikke havde muligheden for gødningsplacering.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er der kommet nu, og faktisk skal den seks meter maskine, som udstilles her på Sima i Paris til Danmark og køre demonstration i dette forår, fortæller han.

Reduceret vægt

Navnet Omega 00 skal ifølge Bednar henvise én af de store fordele på på såmaskinen: Vægten. Såkassen er nemlig fremstillet af glasfiber, og dermed vejer såmaskinen et ton mindre i den seks meter version - sammenlignet med den tidligere Omega-serie.

Det er ikke kun vægten som er reduceret på den nye Omega-såmaskine. Det samme er discene. Diameteren er nu 460 millimeter, hvilket i følge Bednar sikre en højere omkreds hastighed på discene, hvilket sikre et bedre såbed, da discene arbejder mere med jorden.

- Discene er desuden placeret i en X-formation, som betyder at såmaskinen ikke længere vil trække til den ene side, som der har været tendens til før, fortæller Jan Bednar, salgschef hos Bednár.

To versioner

Den nye Omega-såmaskine leveres både i en fire og seks meter version, hvor der på den fire meter udgave er en tankkapacitet på 4.000 liter. Den seks meter udgave har en tankkapacitet på 5.000 liter, hvor forholdet mellem korn og gødning er 60/40. Der er tale om en tryktank, hvor der opretholdes et overtryk i tanken, da det i følge Bednar giver en mere præcis dosering af korn og gødning samt en støre mængde gødning til placering.